raluk0207
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Doamna, v-am raspuns deja aseara, v-am si dat temeiul legal.
Sunt mai avizata sa va raspund decat orice avocat.
Daca nu aveti incredere, de ce mai postati intrebari?
În doctrină, opinia majoritară converge către minimalizarea naturii juridice şi a forței probante a certificatului de moştenitor, ca act juridic notarial, limitându-se la a dovedi calitatea de moştenitor şi cota sau bunurile ce revin fiecărui moştenitor, neconstituind titlu de proprietate pentru moştenitori!
Jurisprudența este neunitară,în sensul că, prin unele hotărâri, certificatului de moştenitor i s-a recunoscut valoarea de titlu de proprietate, în timp ce prin alte hotărâri nu i s-a recunoscut o asemenea valoare!
Potrivit doctrinei, certificatul de moştenitor are o dublă valență!
Astfel, pe de o parte este un mijloc de însezinare (de punere în posesie), iar pe de altă parte un instrument probator care, până la anularea pe calea instanţei de judecată, face dovada drepturilor dobândite prin moştenire.
Prin urmare, este anulabil, inclusiv pentru vicii de consimțământ, nu constituie per se titlu de proprietate.
Mai mult decât atât, certificatul de moștenitor produce efecte inter partes, nu este atributiv sau constitutiv de drepturi reale deci n-ar putea fi, nici prin reducere la absurd asimilat, din punctul meu de vedere unui act de proprietate.
raluk0207
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Păi cam toate actele de proprietate, pana la anularea im instanța, sunt valabile.
Anulabil pentru vicii de consimtamant?
Consimțământul cui și pentru ce?
Certificatul de moștenitor a fost dintotdeauna declarativ de drepturi, iar de la intrarea în vigoare a noului Cod civil este și constitutiv de drepturi.
Se intabuleaza și că atare este opozabil și erga omnes.
Sunteți intr-o confuzie totală.
Doctrina nu intereseaza, ca nu facem cerc de drept civil. Userul a pus o intrebare cât se poate de practică.
Si da, se poate întocmi documentația cadastrala și se pot înstrăina bunurile din masa succesorala in baza acestuia.