avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Efectele unei hotarari pronuntate de Curtea de Apel
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Efectele unei hotarari pronuntate de Curtea de Apel

Daca o Curte de Apel ca prima instanta, admite actiunea de anulare a unui act administrativ, printr_o sentinta, ea are efecte numai asupra petentilor sau este ,,erga omnes"?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 16:47, 12 Decembrie 2010
Isi produce efectul numai fata de parti .
Actul jurisdictional, (ca orice act juridic, in general) produce pe langa efecte obligatorii intre parti, intemeiate pe principiul relativitatii, si efecte de opozabilitate fata de terti.
Ca element nou aparut in ordinea juridica si in cea sociala, hotararea nu poate fi ignorata de catre terti, sub motiv ca nu au participat in procesul finalizat prin adoptarea ei. Fata de acestia insa, hotararea se va opune cu valoarea unui fapt juridic si cu valoarea unui mijloc de proba, (respectiv, de prezumtie relativa).
(Inalta Curte de Casatie si Justitie , Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 2351 din 14 martie 2007).

Trebuie nuantat putin raspunsul dupa cum actul administrativ desfiintat are caracter individual sau normativ pentru ca desi hotararea judecatoreasca are, de regula, efecte numai intre parti in cazul in care priveste desfiintarea unui act administrativ cu caracter normativ trebuie observat ca art. 23 din Legea nr. 554/2004 dispune ca hotararea va avea efecte erga omnes

Hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile, prin care s-au anulat acte administrative cu caracter normativ, sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor. Ele se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau, după caz, în monitoarele oficiale ale judeţelor ori al municipiului Bucureşti, la cererea instanţei de executare ori a reclamantului, fiind scutite de plata taxelor de publicitate

E firesc sa fie asa cata vreme actul care se anterior se impunea erga omnes, odata ce a fost desfiintat ca nelegal este "sters" din ordinea juridica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subiect: liberul acces la dosarul cauzei - cum justifici interesul legitim? Albert Kurtyan Albert Kurtyan O intrebare fara raspuns de 5 ani: O persoana fizica solicita acces la un dosar. Nu este parte in proces. Legea cere justificarea interesului ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca florinat florinat Buna seara, Am si eu o curiozitate: ce inseamna faptul ca un contract colectiv de munca este opozabil erga omnes? Adica e opozabil oricum, nu-i asa? Dar cum ... (vezi toată discuția)
Efectele suspendarii hg nr. 735/2010 ZAINEA ZAINEA DACA , ICCJ A SUSPENDAT O HOT.DE GUVERN ( 735/2010 ) EA MAI POATE FI APLICATA ? (vezi toată discuția)