Buna seara,
Am si eu o curiozitate: ce inseamna faptul ca un contract colectiv de munca este opozabil erga omnes? Adica e opozabil oricum, nu-i asa?
Dar cum pot afla eu, de exemplu ce prevederi are un CCM dintr-o intreprindere privata (care are peste 21 salariati) daca nu sunt angajata acolo?
Sau opozabilitatea aceasta se refera doar la intreprinderile de stat care au semnat CCM?
CCM fiind o conventie are carecter obligatoriu numai intre parti.
Cred ca CCM poate fi considerat un document cu caracter public si poate fi consultat fie la unitatea respectiva fie la institutia unde a fost inregistrat si arhivat.
1. ce inseamna faptul ca un contract colectiv de munca este opozabil erga omnes? Adica e opozabil oricum, nu-i asa?
Adica, efectele sale se produc fata de toti salariatii indiferent daca sunt membrii sau nu de sindicat.... in acest sens, se exprima art. 133 din Legea nr.62/2011, si anume :
(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti angajatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
....
2. Puteti formula o cerere, in acest sens, in baza Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.