avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cu privire la contractul colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cu privire la contractul colectiv de munca

Buna seara! In cadrul unei intreprinderi s-a negociat CCM intre patronat si cele 3 sindicate ale salariatilor. Unul dintre cele 3 sindicate da in judecata patronatul pentru nerespectarea unor clauze prevazute in CCM. Instanta admite actiunea sindicatului si obliga patronatul sa respecte clauzele CCM.(era vorba de niste indexari). Sindicatul reclamant a inteles ca hotararea instantei este opozabila doar membrilor sai. Asta ar insemna ca patronatul ar acorda indexarile numai lor,iar restului salariatilor nu, ceea ce nu mi se pare corect. CCM este legea partilor si poate fi modificat doar cu acordul tuturor partilor semnatare. Ori, nu se poate ca la obligatii egale pentru toti salariatii, drepturile sa fie diferite. Acordarea indexarilor pentru unii da, pentru altii nu, ar echivala cu o modificare a CCM in sensul avantajarii unor salariati . Legea 130/1996 a CCM, art.9 Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii din unitate, si
art. 31.(1) Clauzele contractului colectiv de munca pot fi modificate pe parcursul executarii lui, in conditiile legii, ori de cate ori partile convin acest lucru.
Cum e corect, indexarea trebuie aplicata tuturor salariatilor sau numai celor care fac parte din sindicatul reclamant? Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:58, 5 Noiembrie 2011
Daca indexarea este prevazuta in CCM, ea trebuie aplicata tuturor salariatilor.
Insa daca nu vi se acorda dreptul, fie ii actionati in judecata pemotive de discriminare, fie va inscrieti in sindicat si drepturile dvs vor fi aparate de acesta.

In ceea ce priveste legea 130/1996, aceasta a fost abrogata de legea 62/2011.
Mai intai multumesc inca o data pentru raspuns.Cat despre legea 130/1996, aceasta era in vigoare la data cand s-a consumat tarasenia.
Solicitati sprijinul si medierea ITM
Indexarea se va aplica tuturor salariatilor si nu numai celor are sunt membri de sindicat ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere in sindicat - abuziva bcfbmv bcfbmv Buna Ziua, Eu nu sunt in sindicatul societatii de 4 ani (m-am retras voit). La fel ca mine mai sunt inca vreo 30 persoane. Azi am primit fluturasul de ... (vezi toată discuția)
Semnarea actului individual la contractul de munca pe anul 2008 MARIANA CODRUT MARIANA CODRUT ACTUL ADTIONAL PE ANUL 2008 SE APLICA LA UNITATEA NOASTRA DE LA 1 MARTIE 2008 MAI MULTI SALARIATI AM REFUZAT IN LUNA MARTIE 2008, SA SEMNAM TABELELE ... (vezi toată discuția)
Negociere ccm la nivel de unitate nasale nasale Daca la nivelul aceleasi unitati, s-au constituit doua sindicate reprezentative, patronul este obligat sa negocieze semnarea CCM in acelasi timp cu amandoua ... (vezi toată discuția)