ACTUL ADTIONAL PE ANUL 2008 SE APLICA LA UNITATEA NOASTRA DE LA 1 MARTIE 2008
MAI MULTI SALARIATI AM REFUZAT IN LUNA MARTIE 2008, SA SEMNAM TABELELE PRIVIND CRESTEREA SALARIILOR, LE-AU NUMIT NEGOGIERE, AU TRMIS TABELE LA TOATE COMPARTIMENTELE,
NU ERAM MULTUMITI CU CRESTEREA IMPUSA ERA UN FEL DE INDEXARE ACELASI PROCENT LA TOTI SALARIATII
AM NEGOCIAT IN LUNA APRILIE 2008, DAR CONDUCEREA UNITATII NU VREA SA APLICE PREVEDERILE ACESTUI ACT SI CRESTEREA SALARIALA RETROACTIV, DIN LUNA MARTIE 2008
INTREBARE: ESTE CORECT ACEST LUCRU ??
NOI AM PREZENTAT IN LUNA MARTIE SCRIS MOTIVELE PENTRU CARE REFUZAM PROCENTUL DE CRESTERE A SALARIILOR ???
VA MULTUMESC MARIANA CODRUT
:offtopic: Interventie moderator
Incercati sa scrieti cu litere mici. Este greu de citit un asemenea mesaj si , in plus, este o incalcare a Regulamentului de postare.
Daca este vorba despre un act adiţional la CCM la nivel de societate pe anul 2008, acesta se încheie între patronat şi sindicat, astfel că nu are nici o relevanţa faptul că unii dintre salariaţi nu au semnat tabelele cu indexarea salariilor stabilite la nivel de societate începând cu 01.martie.2008.
Problema este ca acest act adiţional să respecte prevederile Contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2895/29.12.2006 precum şi ale Hotărârii nr. 1507 din 12/12/2007 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată (M.Of. nr. 877 din 20/12/2007), respectiv coeficienţii de ierarhizare minimi conform art. 40 din CCM nr. 2895/2006.
CCM la nivel de unitate poate fi semnat si de catre reprezentantii salariatilor in conditiile in care nu exista sindicat la nivel de unitate.
Daca actul aditional al CCM nu este semnat , nu are cum sa se aplice prevederile lui. Sunt aplicate in continuare clauzele CCM-ului. Bineinteles ca patronatul este obligat sa respecte salariul minim brut pe economie stabilit celor doua acte normative citate mai sus.
Nu este foarte clara intrebarea, de fapt nu se intelege despre ce fel de negocieri vorbim, oricum daca salariatul refuza semnarea actului aditional, dupa ce a fost informat prealabil conf. art. 17 Codul Muncii, angajatorul are prerogativa emiterii deciziei sub rezerva legalitatii acesteia, astfel, in cazul refuzului angajatului de a semna act aditional, poate primi o decizie, ce poate fi contestata in 30 de zile.