Buna Ziua,
Eu nu sunt in sindicatul societatii de 4 ani (m-am retras voit). La fel ca mine mai sunt inca vreo 30 persoane.
Azi am primit fluturasul de salarii in care am vazut ca mi s-a retinut o suma de bani pentru sindicat. Am mers la seful meu direct si l-am intrebat iar el mi-a spus ca a fost vointa unilaterala a liderului de sindicat, de ai trece pe toti cei care nu erau inscrisi in sindicat. Este posibil?
S-ar putea sa fie vorba de aplicarea acestui articol din CCMUNN 2007-2010:
ART. 103. - In contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante pot conveni, printr-o clauza expresa, ca salariatii asupra carora se intind efectele contractului colectiv de munca negociat, altii decat membrii de sindicat, sa plateasca o contributie pentru desfasurarea negocierilor colective, care sa nu fie mai mica de 0,3% din salariu si care sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale. Aceasta contributie urmeaza a forma un fond separat utilizat exclusiv pentru pregatirea si desfasurarea negocierilor colective.
Orice aderare la un sindicat se face printr-o cerere de aderare.
Daca salariatul nu mai doreste sa faca parte din sindicat depune o cerere de retragere.
Daca dvs ati facut toate acestea, atunci decizia liderului de sindicat este ilegala.
Ca sa nu mai spun ca orice poprire pe salariu nu se face ca "asa a fost vointa liderului de sindicat".
Va sfatuiesc sa mergeti la serv. financiar si sa solicitati documentul care a stat la baza popririi facute pe salariu.
Apoi, cu o copie a acestui document, sa mergeti la liderul de sindicat si sa-i solicitati dosumentele care atesta calitatea dvs de membru de sindicat (aveti grija sa nu va dea numai cererea de aderare, sa va arate si cererea de retragere). Atunci ii veti solicita stergerea dvs de la lista de cotizatii si returnarea banilor opriti ilegal.
Verificati in timp daca la serv financiar a aparut corectura si urmariti sa va primiti banii inapoi.
Opririle din salariu nu se fac "din vointa unilaterala a liderului de sindicat".
Legea 130/1996 prevede:
Art. 14. - Părţile contractului colectiv de muncă sunt patronul şi salariaţii, reprezentate după cum urmează:
a) patronul:
- la nivel de unitate, de către organul de conducere al acesteia, stabilit prin lege, statut ori regulament de funcţionare, după caz;
- la nivel de grup de unităţi, de ramură şi la nivel naţional, de către asociaţiile patronale legal constituite şi reprezentative potrivit prezentei legi;
b) salariaţii:
- la nivel de unitate, de către organizaţiile sindicale legal constituite şi reprezentantive ori, acolo unde nu este constituit un sindicat reprezentativ, prin reprezentanţii aleşi ai salariaţilor;
- la nivelul grupurilor de unităţi şi al ramurilor, de către organizaţiile sindicale de tip federativ, legal constituite şi reprezentative potrivit prezentei legi;
- la nivel naţional, de către organizaţiile sindicale de tip confederativ, legal constituite şi reprezentative potrivit prezentei legi.