E una dintre numeroasele perle ale celor care fac legile in Romania. Sa recitim:
dosarele si registrele privitoare la activitatea de judecata sunt publice si pot fi consultate de orice persoana care justifica un interes legitim.
Cateva observatii:
1. Conjunctia copulativa "si" este gresit folosita.
2. Partea de dupa "si" este de fapt
o restrangere a publicitatii cu toate ca legiuitorul a incercat sa-i puna mult indulcitor artificial ca sa nu fie atat de acra.
3. Intelesul expresiei "interes legitim" nu poate fi cel din L 554/2004 - norma cu caracter special - ci unul atat de larg incat sa includa pe
absolut toata lumea, afara doar de cei care nu fac altceva decat caste gura si sa stanjeneasca activitatea arhivei.
De fapt, fara sa schimbam cu nimic sensul, putem reformula astfel:
dosarele si registrele privitoare la activitatea de judecata sunt publice DAR pot fi consultate NUMAI de persoane care justifica un interes legitim.
Ooof! Cate cuvinte inutile in fraza de mai sus!
Reformulam din nou:
dosarele si registrele privitoare la activitatea de judecata pot fi consultate doar de persoane care justifica un interes legitim
Acesta este de fapt sensul, nu-i asa? S-a introdus "sunt publice" doar pentru ca omul sa nu ajunga sa se intrebe: Daca sedinta de judecata e publica, poate participa oricine la ea, atunci, dosarul de ce n-ar fi? Cum se asigura publicitatea dezbaterilor daca publicul nu are acces la toate actele si lucrarile dosarului? Adica am dreptul sa stau in sala si sa ascult ce se discuta dar n-am voie sa inteleg? (N-am cum sa inteleg daca nu stiu ce contine contractul sau adeverinta pe care se sprijina toata apararea).
Poate ca v-ati obisnuit cu astfel de restrangeri ale libertatii si le considerati normale. Sunt convins ca unii ma considera excentric si exagerat. Daca-i asa ii rog sa ia in considerare si urmatoarele afirmatii:
1. Cartea funciara este publica si
(dar) pot fi consultata de
orice (numai de) persoana care justifica un interes legitim;
2. Muzeul judetean de istorie este public si
(dar) pot fi vizitat de
3. Parcul "Eugen Ionesco" este public si
(dar) pot fi vizitat de
...
Puteti incerca si voi. Din pacate, singura varianta gasita de mine in care "public" si "justifica un interes legitim" merg bine impreuna include si "toaleta ecologica" :blush2: