avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarare def si irevocabila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarare def si irevocabila

cui ii este opozabila o hotarare? si unde este prevazut atricolul?
Legea nr.221/2009, ca parte in proces este reclamantul si Ministerul Finantelor prin Directia gen. a finantelor. In dispozitivul sentintei se constata caracterul politic al masurii administrative-stabilire a domiciliului obligatoriu.Comisia D.L. nr. 118/1990 poate in baza sentintei sa imi stabileasca calitatea de persecutat politic daca parte in proces nu a fost citata comisia.
Cel mai recent răspuns: ContSters163072 , utilizator 23:52, 28 August 2010
Hotararea este opozabila partilor din proces.
Dar, in anumite conditii hotararea judecatoreasca trebuie respectata si de cei ce au au avut calitatea de parte in proces.
Daca ati avut arest la domiciliu lucrurile mie imi par clare...

Datorita acestor masuri de trista amintire se tot evita introducerea arestului la domiciliu in prezent...pentru infractorii de drept comun ( si nu politic)

avocat Claudiu Lascoschi
depinde de ce e mentionat in hotararea judecatoreasca.
athe a scris:

depinde de ce e mentionat in hotararea judecatoreasca.

@athe :offtopic: Dumnezeule mare si bun! Sfinte Sisoe! Chiar nu v-ati saturat sa vi se stearga mesajele fara nici un continut rational si sa fiti admonestata de aproape toti colegii moderatori?
Ati vazut vreodata o hotarare judecatoreasca in care sa scrie: "hotararea este opozabila urmatorilor ..." :strambatura: ?

Avem aici doua notiuni care trebuie clarificate pentru ca sunt de multe ori confundate:
1) Opozabilitatea. Orice hotarare judecatoreasca este opozabila oricarei persoane. De ce? Hotararea judecatoreasca este act autentic si, ca oricare act autentic, este opozabila erga omnes

Art. 1173 Cod civ. Actul autentic are deplina credinta in privirea oricarei persoane despre dispozitiile si conventiile ce constata.

2) Puterea de lucru judecat. Aceasta priveste numai partile care au stat in judecata deoarece numai intre acestea este oprita o alta judecata avand acelasi obiect si pentru aceeasi cauza (art. 1201 Cod civ.)
Asadar, valici, hotararea d-voastra este opozabila oricarei persoane.
Obs. In cazul hotararilor penale exista o putere de lucru judecat care merge dincolo de sfera partilor din proces.
in completare pt prietena mea din lisa athe:)
opozabilitatea hotararii fata de orice persoana, decurge din principiul publicitatii procesului civil..
acesta este efectul si cauza disp:
Art. 26din L 7pe '96
(1) Dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale sunt opozabile fata de terti, fara inscrierea in cartea funciara, cand provin din succesiune, accesiune, vanzare silita si uzucapiune. Aceste drepturi se vor inscrie, in prealabil, daca titularul intelege sa dispuna de ele.
(2) In aceleasi conditii sunt opozabile fata de terti si drepturile reale dobandite de stat si de orice persoana, prin efectul legii, prin expropriere sau prin hotarari judecatoresti.
(3) Titularul drepturilor dobandite prin modurile enumerate nu poate insa dispune de ele decat dupa ce acestea au fost inscrise in prealabil in cartea funciara.


opinez ca cei ce gresesc trebuie sprijiniti si nu blamatiB-)
desigur cu exceptia intereselor contrare:D
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 August 2010
ContSters163072, utilizator
milika a scris:

in completare pt prietena mea din lisa athe:)
opozabilitatea hotararii fata de orice persoana, decurge din principiul publicitatii procesului civil..
acesta este efectul si cauza disp: Art. 26din L 7pe '96


Nu. Opozabilitatea erga omnes provine de acolo de unde am scris eu, adica din Codul civil.
Publicitatea dezbaterilor este doar o garantie pentru partile din proces iar referirile la publicitatea imobiliara, respectiv legea nr. 7/1996 sunt ridicole.
Confundati:
"Toata lumea poate sa asiste la judecata" cu "Judecata este adusa la cunostinta tuturor".
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 August 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Opozabilitatea hotararii judecatoresti ionu roman ionu roman Care este baza legala in temeiul careia hotararea judecatoreasca este opozabila intre partile din respectivul dosar de pe rolul instantelor de judecata? ... (vezi toată discuția)
Efectele unei hotarari pronuntate de curtea de apel vasile12 vasile12 Daca o Curte de Apel ca prima instanta, admite actiunea de anulare a unui act administrativ, printr_o sentinta, ea are efecte numai asupra petentilor sau este ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea în instanta a sotiei machis machis Care este temeiul legal în baza căruia un consilier juridic poate să-şi reprezinte soţia într-un proces în faţa tribunalului ? (vezi toată discuția)