avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... opozabilitatea hotararii judecatoresti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

opozabilitatea hotararii judecatoresti

Care este baza legala in temeiul careia hotararea judecatoreasca este opozabila intre partile din respectivul dosar de pe rolul instantelor de judecata? Multumesc...
Nu stiu daca am inteles intrebarea...insa hotararea poate fi data numai dupa pronuntarea instantei...;) daca va referiti la o hotarare data anterior acestui dosar si care doriti s-o folositi in acesta dosar pentru a va ajuta de ea, atunci ridicati exceptia puterii lucrului judecat. Potrivit art.1201 c.civ., este lucru judecat atunci când a doua cerere în judecată are acelaşi obiect, este întemeiată pe aceeaşi cauză şi este între aceleaşi părţi, făcută de ele şi în contra lor în aceeaşi calitate.
daca nu am inteles bine intrebarea, scuze
nu la puterea de lucru judecat ma refeream ci la faptul ca cele cuprinse intr-o hotarare judecatoreasc sunt opozabile numai partilor din acel litigiu....cred ca am fost putin neclar...multumesc
ionu roman
foarte neclar, cred ca faceti confuzii
Hotararea judecatoreasca ESTE opozabila fata de ORICARE persoana pentru ca este act autentic iar actul auntentic ...

Actul autentic are deplina credinta in privirea oricarei persoane despre dispozitiile si conventiile ce constata.
art. 1173 Cod civ.

Asadar, hotararea judecatoreasca are deplina credinta erga omnes, in virtutea faptului ca este act autentic, insa doar fata de partile din proces aceasta deplina credinta este invincibila (restul pot produce probe care sa arate ca situatia de fapt si de drept e alta) pentru ca altfel acelasi proces s-ar putea repeta virtual ad infinitum. E simplu, nu trebuie complicat.
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
mie imi par desuete dispoziitiile art 1173 c.civ:)
hot judecatoreasca este opozabila orisicui pentru ca e data in sedinta publica..si nu ca-i autentica..
adica opozabilitatea decurge din principiul publicitatii procesului civil si nu ca te prezinti in fata unui functionaras...:D

altfel, mergand pe argumentul cum ca-i opozabil ca-i autentic, ajungem la concluzia ca obligatia generala si negativa de a nu aduce atingere dr de proprietate e de la momentul autentificarii..ceea ce absolut fals..
plus..bla bla
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2011
ContSters206169, utilizator
1. Desuetudinea apare numai atunci cand, pe de o parte, norma nu s-a aplicat o buna perioada de timp iar pe de alta parte si ca o consecinta a neaplicarii ei nu mai are utilitate sociala.
2. Teoria opozabilitatii hotararii judecatoresti numai pe motivul publicitatii sedintei de judecata si eliminarii opozabilitatii oricaror alte acte autentice are cateva puncte slabe: orice hotarare data in camera de consiliu sau in sedinta nepublica ar fi inopozabila; nasterea, casatoria, sau decesul ar trebui dovedite de fiecare data fara sa recurgi la certificatele care sunt acte autentice cu motivarea ca aceste acte autentice nu sunt opozabile cata vreme sunt facute in urma faptului ca

... te prezinti in fata unui functionaras..

3. Faceti o confuzie intre opozabilitate - acea calitate a unui act juridic ori a unui drept subiectiv de a impune respectarea lui de catre alte persoane decat partile si publicitate, adica mijlocul prin care se savarseste aducerea la cunostinta publica a incheierii unui astfel de act. Daca forma autentica este prevazuta ad validitatem atunci dreptul de proprietate se transmite numai de la data autentificarii insa dreptul astfel dobandit nu poate fi opozabil tertilor decat dupa ce s-a facut publicitatea in forma dispusa de lege pentru ca astfel dispune legea in mod exceptional, in anumite cazuri. In toate celelalte cazuri, in care indeplinirea formelor de publicitate nu e obligatorie, opozabilitatea exista de la data cand actul autentic s-a incheiat.

Alte discuții în legătură

Hotarare def si irevocabila valici valici cui ii este opozabila o hotarare? si unde este prevazut atricolul? Legea nr.221/2009, ca parte in proces este reclamantul si Ministerul Finantelor prin ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]Unu.[/b] Dispozitiile legale. [quot] Art. 1279 alin. 3 N.c.c. ... (3) De asemenea, dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, ... (vezi toată discuția)
Contracte care necesita a fi legalizate eduuard eduuard Care contracte necesita a fi legalizate da catre un notar pentru a indeplini toate conditiile de valabilitate? Si care sunt acelea care se incheie prin simplul ... (vezi toată discuția)