avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire RCA - vinovatul se declara nevinovat
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire RCA - vinovatul se declara nevinovat

Buna ziua,

Acum 10 zile, un individ m-a lovit in trafic. Merg la politie, unde individul este declarat vinovat si i se intocmeste proces verbal, in care acesta scrie "Nu sunt vinovat". Eu, necunoscand legea bine, cer asigurarea tipului care insa refuza sa mi-o dea. Politistul spune ca nu are cum sa-l oblige si va trebui sa-l dau in judecata daca vreau sa-mi recuperez cheltuielile cu reparatia masinii. Mentionez ca pe procesul verbal care il am si eu este mentionat numarul politei tipului.

Intrebarea mea este: pot deschide dosar de dauna la asiguratorul acestuia, chiar daca tipul s-a declarat nevinovat? Ce spune legea in astfel de situatii?

Motivul pentru care nu m-am dus pana acum este acela ca accidentul s-a petrecut in weekend, iar proprietarul masinii pe care o conduceam a parasit tara si se intoarce luni (la 16 zile dupa accident).

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
gygy83, utilizator
Cel mai recent răspuns: new_2009 , utilizator 10:16, 13 Noiembrie 2009
Va puteti indrepta impotriva lui cu o actiune in raspundere civila delictuala, deoarece prin fapta lui , s-a produs un prejudiciu - masina avariata. Dovediti aceasta actiune cu martori, procesul-verbal de constatere si sanctionare a contraventiei, si depuneti si toate chitantele privind platile facute de dumneavoastra(in cazul in care reparati masina singur).
Daca a facut plangere contraventionala, actiunea dumneavoastra va fi solutionata dupa ce va fi solutionata plangerea lui(admitere sau respingere). Si aici e discutie....daca anuleaza pe un motiv de nulitate , tot veti avea dreptul la despagubire , putand dovedi fapta lui cu martori.
Eu va sfatuiesc sa consultati un avocat sa studieze procesul verbal si sa intocmeasca actiunea.
Aveti si posibilitatea de a deschide dosar de dauna la asiguratorul RCA, sa solicitati despagubirea cu angajament de returnare a sumei in cazul schimbarii vinovatiei.
nucu$ a scris:

Aveti si posibilitatea de a deschide dosar de dauna la asiguratorul RCA, sa solicitati despagubirea cu angajament de returnare a sumei in cazul schimbarii vinovatiei.


Incercati aceasta varianta inainte de a-l da in judecata. In mod normal asiguratorul RCA nu poate refuza plata mai ales daca el nu ataca procesul verbal de contraventie.
In mod normal conform modificarilor aduse L.136/1995 nu este necesar acordul vinovatului pentru ca asiguratorul sau RCA sa plateasca despagubirea. Daca organele de politie v-au remis un proces verbal din care rezulta ca el este vinovatul atunci din baza de date CEDAM puteti descoperi asiguratorul RCA si va puteti prezenta pentru recuperarea despagubirii. Din practica insa stiu ca mai mult ca sigur veti ajunge in instanta.
Eu in cazuri similare am recuperat banii de la asigurator, bineinteles dupa ceva "amenintari" cu masuri legale.

Alte discuții în legătură

Accident auto - proprietarul nu este de acord cu despagubirea. ContSters196490 ContSters196490 Buna ziua Fiind implicat intr-un accident auto ca parte pagubita am completat constatul amiabil cu soferul vinovat (acesta recunoscandu-si ... (vezi toată discuția)
Asigurare auto in caz de accident usor AlinaBolocan AlinaBolocan In urma cu 2 saptamani o domnisoara a schimbat banda de sens ( pe o sosea cu 3 benzi a trecut de pe banda a 2-a pe banda a 3-a ) inainte de trecerea de pietoni ... (vezi toată discuția)
Urgentarea procedurii de stabilire a daunelor unui autotorurism snowden snowden Acum 2 saptamani am fost victima unui accident rutier din care a rezultat mai mult de 38 de parti avariate (inclusiv airbag-uri) ceea ce ar putea insemna dauna ... (vezi toată discuția)