avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Gravida la locul de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Gravida la locul de munca

Buna, am ramas insarcinata, am depus catre angajator adev plus anuntare angajator gravida am primit de la ei o foaie in care scria ca nu sunt supusa nici unu risc, intrebare nu stiu daca este inregistrata l itm? Intre timp o alta colega ramane si ea gravida cu risc de sarcina pentru ca are peste 35 de ani iar angajatorul spune astazi ca ori nu inregistreaza adev ambelor persoane si se fac ca ploua ori ne baga pe amandoua in medica. Intrebare au dreptul sa faca o comisie si sa ne bage in medical ? Nu este obligatoriu angajatorul sa anunte itm despre sarcina noastra? Si daca acea foaie ce am primito doar eu este sau nu valabila, are numar si o stampila pe spate data de un cabinet.(scrie ca evaluarea s a efectuat de catre angajator cu participarea directa a med de la medicina muncii repre d centru medical) defapt nu a fost nimeni.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:00, 21 Octombrie 2018
Buna ziua,

Sunteti salariata in Romania? Eu asa am dedus din cele scrise mai sus. Am sa mut topicul in forumul adecvat, aici sunteti in sectiunea Avocatnet Italia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul nu are cum sa va bage el in concediu medical.

In situatia in care o salariata anunta angajatorul ca este gravida, acesta :
1. transmite copii de pe documentele depuse de salariata, în termen de 10 zile lucratoare de la data depunerii lor, medicului de medicina muncii, care asigura supravegherea starii de sanatate a angajatilor din unitate, precum si inspectoratului teritorial de munca în a carui raza teritoriala îsi desfasoara activitatea;

2. împreuna cu medicul de medicina muncii efectueaza evaluarea privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca, întocmesc si semneaza Raportul de evaluare privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca, denumit în continuare Raport de evaluare, întocmit conform art. 5 alin. (2) din OUG 96/2003;

3. în baza Raportului de evaluare, angajatorul înstiinteaza salariata, în termenul prevazut la art. 9 alin. (3), despre rezultatele evaluarii privind riscurile la care poate fi supusa la locul ei de munca si despre masurile suplimentare de protectie pe care trebuie sa le respecte atât angajatorul, cât si salariata prin Informarea privind protectia maternitatii la locul de munca, întocmita potrivit modelului prevazut în anexa la Normele metodologice de aplicare a OUG 96/2003;

4. salariata ia cunostinta de continutul Informarii privind protectia maternitatii la locul de munca si, daca este cazul, solicita concediu de risc maternal, în conditiile prevazute la art. 5, 6 si 7 din OUG 96/2003;

5. Inspectoratul teritorial de munca, în termen de 30 de zile lucratoare de la data primirii documentelor, efectueaza o verificare a conditiilor de munca ale salariatei pentru a verifica modul în care se respecta prevederile ordonantei de urgenta si ale prezentelor norme metodologice. Rezultatele controlului vor fi înaintate în scris angajatorului, iar în cazul constatarii neîndeplinirii unor masuri vor fi aplicate sanctiunile prevazute de lege.

Concediul de risc maternal, definit la art. 2 lit. h) din ordonanta de urgenta, este concediul pe care poate sa îl solicite o salariata care se afla în una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanta de urgenta, în cazul în care angajatorul, ca urmare a evaluarii riscurilor prezente la locul de munca al salariatei, nu poate, din motive justificate în mod obiectiv, sa dispuna masura modificarii conditiilor si/sau programului de munca al acesteia sau masura repartizarii ei la alt loc de munca, fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa si/sau a fatului ori a copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal ana32 ana32 As dori sa-mi iau concediu medical de risc maternal, si nu stiu daca firma la care lucrez este arondata la medicina muncii.Medicul ginecolog vrea sa-mi faca un ... (vezi toată discuția)
Concediu risc de sarcina calin1992 calin1992 Buna ziua! Lucrez la a agentie de pariuri sportive unde se fumeaza. Mi-as dori sa raman insarcinata si as vrea sa am posibilitatea sa beneficiez de acest ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal isabelle fluturas isabelle fluturas Buna seara! Sunt insarcinata in 27 de saptamani, am avut pana in prezent 89 de zile de concediu medical pentru boala obisnuita. Intrebarea mea este daca pot ... (vezi toată discuția)