avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata in lei, contravaloare in euro - la ce curs se ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata in lei, contravaloare in euro - la ce curs se echivaleaza?

Buna ziua,

Am si eu o problema cu o plata in lei pentru contravaloarea unei sume datorate in euro, efectuata in baza urmatoarei clauze din contract:
"plata se efectuează la cursul leu-euro al BNR din ziua plăţii"

Plata am efectuat-o la cursul din 12..10.2018,, ora 13:30, la cursul furnizat de BNR pe site-ul oficial pentru aceasta data, achitand intreaga suma stabilita in euro in clauza contractuala.

Factura mi se emite de beneficiarul sumei platite de mine, la cursul din 11.10.2018, si reprezentantii firmei imi invoca faptul ca asa genereaza automat programul lor in sistem, la cursul valutar din ziua anterioara platii.
Iar pe factura (emisa pe 19,.10.2018 (cand se cunostea cursul valutar din 12.10.2018) mi s-a facut mentiunea cursului valutar din 11.10.2018 si s-a echivalat cu o suma in euro mai mica cea platita in lei datorita cursului valutar din 11.10 mai mare decat cel afisat de BNR pentru 12.10.2018.

Cum este corect? va rog sa imi explicati cu argumente.

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 14:14, 19 Octombrie 2018

Buna ziua,

Potrivit pct. 304 alin (1) din OMFP 1802/2014 privind reglementarile contabile:

"Operatiunile privind incasarile si platile in valuta se inregistreaza in contabilitate la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii respective. In vederea asigurarii unui tratament contabil unitar, prin curs de schimb de la data efectuarii operatiunii se intelege cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii (incasare, plata, emitere de documente)."

Inteleg ca achitati contravaloarea unei prestatii/produs in lei care se deconteaza in functie de cursul unei valute. Varianta oficiala de inregistrare in contabilitate a facturii este la cursul BNR din ziua anterioara emiterii facturii (=curs BNR de la data efecturarii operatiunii).

Multumesc frumos pentru raspuns!
Multumesc frumos pentru raspuns!
Multumesc frumos pentru raspuns!
Multumesc frumos pentru raspuns!

Alte discuții în legătură

Care este data corecta a efectuarii operatiunilor? alina240 alina240 Buna ziua, Am din nou o intrebare. Ex: Firma presteaza servicii pentru o alta firma din UE. In data de 15.02. emite o factura in euro la cursul BNR. ... (vezi toată discuția)
Venituri fonduri mutuale - declaratia unica 2019 cipraen cipraen Buna! In anul 2018 am lichidat o investitie in fonduri mutuale in valuta. Am primit fisa de portofoliu cu catigul/pierderea rezultata. Pentru declaratia ... (vezi toată discuția)
Banca in devize consela consela am deschis un cont in euro la o banca, in data de 12.10.2010 am depus numerar din schimb valutar in acest cont 25 euro curs bnr =4.2675 curs pt cumparare ... (vezi toată discuția)