avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general banca in devize
Discuție deschisă în Contabilitate în general

banca in devize

am deschis un cont in euro la o banca, in data de 12.10.2010
am depus numerar din schimb valutar in acest cont 25 euro curs bnr =4.2675 curs pt cumparare valuta=4.3400 tot in acea zi banca mi-a emis comision deschidere cont 25 euro
in data de 13.10.2010 am depus la fel 6000 euro din schimb valutar curs bnr=4.2737,curs cumparare valuta =4.3450lei
in data de 27.10.2010 am platit 6000 euro catre un furnizor suma reprezentand garantie plati pt eliberare card combustibil
sold cont la 31.10.2010= 0 euro
ce inregistrari fac ? trebuie si registru de casa in devize? garantia o calculez luind in calcul cursul bnr din acea zi sau din ziua anterioara tranzactiei?
Va multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 20:43, 3 Decembrie 2010
bineintels ca trebuie sa aveti si reg. de casa in valuta.
Garantia o calculati la cursul din ziua tranzactiei.
La sf. de luna faceti nota contabila de dif. curs valutar ..
succes..
173._
(1)Operaţiunile privind încasările şi plăţile în valută se înregistrează în contabilitate la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Naţională a României, de la data efectuării operaţiunii.

(2)Operaţiunile de vânzare-cumpărare de valută, inclusiv cele derulate în cadrul contractelor cu decontare la termen, se înregistrează în contabilitate la cursul utilizat de banca comercială la care se efectuează licitaţia cu valută, fără ca acestea să genereze în contabilitate diferenţe de curs valutar.

174.La finele fiecărei luni, disponibilităţile în valută şi alte valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat în valută, acreditive şi depozite în valută se evaluează la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României din ultima zi bancară a lunii în cauză. Diferenţele de curs înregistrate se recunosc în contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferenţe de curs valutar, după caz.

184._
(1)Creanţele şi datoriile în valută, rezultate ca efect al tranzacţiilor entităţii, se înregistrează în contabilitate atât în lei, cât şi în valută, cu respectarea prevederilor pct. 185 din prezentele reglementări.
(2)În conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.
(3)Din punct de vedere contabil, efectuarea operaţiunii economico-financiare este probată de orice document în care se consemnează aceasta.
(4)În cazul bunurilor achiziţionate însoţite de factură sau de aviz de însoţire a mărfii, urmând ca factura să sosească ulterior, cursul valutar utilizat la înregistrarea în contabilitate este cursul de la data recepţiei bunurilor.

185
(8)Diferenţele de curs valutar care apar cu ocazia decontării creanţelor şi datoriilor în valută la cursuri diferite faţă de cele la care au fost înregistrate iniţial pe parcursul lunii sau faţă de cele la care sunt înregistrate în contabilitate trebuie recunoscute în luna în care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferenţe de curs valutar.
Atunci când creanţa sau datoria în valută este decontată în decursul aceleiaşi luni în care a survenit, întreaga diferenţă de curs valutar este recunoscută în acea lună. Atunci când creanţa sau datoria în valută este decontată într-o lună ulterioară, diferenţa de curs valutar recunoscută în fiecare lună, care intervine până în luna decontării, se determină ţinând seama de modificarea cursurilor de schimb survenită în cursul fiecărei luni.
(9)Diferenţele de valoare care apar cu ocazia decontării creanţelor şi datoriilor exprimate în lei, în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial pe parcursul lunii sau faţă de cele la care sunt înregistrate în contabilitate trebuie recunoscute în luna în care apar, la alte venituri sau cheltuieli financiare. Atunci când creanţa sau datoria este decontată în decursul aceleiaşi luni în care a survenit, întreaga diferenţă rezultată este recunoscută în acea lună.

186.La finele fiecărei luni, creanţele şi datoriile în valută se evaluează la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României din ultima zi bancară a lunii în cauză. Diferenţele de curs înregistrate se recunosc în contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferenţe de curs valutar, după caz.
Prevederile de mai sus se aplică şi creanţelor şi datoriilor exprimate în lei, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei valute. În acest caz, diferenţele înregistrate se recunosc în contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, după caz.


Am facut o selectie din omef 3055 cu ceea ce ar trebui utilizat pentru a contabiliza operatiunile descrise .

Am o curiozitate : nu este societate rezidenta furnizorul de carduri ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluare sold furnizori si clienti externi consela consela SOLDUL CONTULUI 401 SI 4111 PENTRU FURNIZORII SI CLIENTII EXTERNI (MONEDA EURO) SE REEVALUEAZA LA 31.12. AL FIECARUI AN SAU LA SFARSITUL FIECAREI LUNI? vA ... (vezi toată discuția)
Diferente curs valutar cateldestept cateldestept Facturez unui client din Austria 1000euro+TVA (prestari servicii impozabile in Romania).In momentul incasarii facturii va fi un curs valutar diferit fata de ... (vezi toată discuția)
Diferente de curs aveno aveno In cursul lunii primesc o factura dintr-o tara Euro. Plata o fac dupa o zi sau doua de la primire. Diferenta de curs dintre cursul BNR la data facturii si ... (vezi toată discuția)