Iau ca exemplu intocmirea situatiei la 30 iunie. Cifrele sunt cele din registru casa sold la 30 iunie,sold banca la 30 iunie total cote neincasate la 30 .06 pentru activ si in pasiv totl fd.rulment ,fd.reparatii si fd.special tot la 30 .06.Eu consider ca situatia la 30.06 trebuie sa contina numai solduri de la 30.06.E corect?Eu cred ca da,dar administratorul care o intocmeste ,culege solduri la 30.06 si unele la 30.05 spunand ca asa e corect ca nu are datele dar intretinerea pe iunie se afiseazaLintocmeste) in august.Cum e corect?
Situatia elementelor de activ si de pasiv se poate face in fiecare zi si reflecta situatia contabilitatii din ziua respectiva.
Ceea ce zice administratorul vostru nu este corect si trebuie sa vorbiti cu preseduintele si cenzorul asociatiei..
Va dau un exemplu:
Intocmim astazi o situatie a elementelor de activ si de pasiv si rezulta o situatie. A doua zi, proprietarii achita intretinerea in valoare de 1000 lei. Daca trebuie sa intocmim din nou o situatie a elementelor de activ si de pasiv, o putem face fara problema, numai ca s-au produs niste schimbari: creste soldul casei cu 1000 lei fata de situatia ieri si in acelasi timp scade restanta proprietarilor, tot fata de situatia de ieri, exact cu suma de 1000 lei.
Sigur, situatiile sunt mult mai complexe decat exemplul dat, astfel incat, totdeauna, cu ajutorul acestei situatii se poate sti ce ai de achitat si din ce fonduri trebuie sa platesti. In acelasi timp egalitatea intre cele doua sume se pastreaza.
Aceasta situatie este in permanenta "miscare", poate fi intocmita in orice moment si trebuie sa respecte regula de aur: intotdeauna suma elementelor de activ trebuie sa fie egala cu suma elementelor de pasiv, adica sumele din activ trebuie intotdeauna sa aiba acoperire in pasiv
Legat de aceasta discutie , vin si eu cu urmatoarele intrebari :
- Este obligatoriu afisarea acestor elemente de activ si pasiv la avizier ?
- Pentru ca nu se afiseaza , pot solicita contracost o copia a acestora ?
Multumesc
E foarte corect ce spuneti dar mai e un aspect de intarit.Toate sumele din situatie fie ca sunt din activ sau pasiv ,obligatoriu sa fie la aceeasi data .Nu poti sa faci situatia la o anumita data cu solduri din date diferite.
In principiu aveti dreptate, insa eu nu am vazut asociatie de proprietari care sa intocmeasca aceasta situatie zilnic. Exceptie fac asociatiile care lucreaza cu programe de gestiune specializate si atunci orice "miscare" este automat dusa in situatiile descrise, practic la sfarsitul zilei de lucru, daca ne intereseaza, putem lista aceasta situatie.
Puteti discuta aceste lucruri cu presedintele as. prop. si mai ales cu cenzorul..
Mult succes!