avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am îngrijit o mătușă fără copii care a decedat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am îngrijit o mătușă fără copii care a decedat acum 9 ani, iar de atunci eu administrez imobilul pentru că nu am putut finaliza succesiunea. Suntem mai mulți nepoți, cine are dreptul la proprietate?

Buna, e vb despre o persoana(matusa) care a decedat acum 9 ani. Mătușa nu a fost niciodată căsătorită si nu are nici un copil. Eu m-am ocupat de îngrijirea ei in ultimii ani de viață, îngrijire acasă, internare intr un cămin de bătrâni, cheltuielile apartamentului, cheltuieli de inmormantare etc. La 3 luni dupa deces(acum 9 ani) am deschis succesiunea si au fost chemați la notar si alti nepoți de mătuși care nu au fost de acord, nu au cedat partea din mostenire( inainte cand mătușa avea nevoie de ajutor am întrebat care dorește să o întrețină si nici unul nu a fost interesat). Eu de 9 ani adminstrez acest imobil( ap 2 camere) plătesc cheltuieli etc. Notarul, acum 9 ani, mi-a zis ca va trebui sa deschid acțiune în instanta, însă, din cauza costurilor nu am putut. Intrebarea mea este, ce șanse am daca apelez la instanța? Care ar fi aproximativ costurile? Mătușa a dorit să facă actele in favoarea mea dar nu a mai apucat. Dețin toate actele doveditoare ca m-am ocupat de îngrijirea ei si plățile aferente imobilului atat in timpul cat a trait cat si in ultimii 9 ani. La succesiune au fost chemați 7 nepoți si 3 nu au fost de acord cu succesiunea.
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 07:57, 5 Noiembrie 2018
NU aveti niciun drept in ceea ce priveste cotele de mostenire in plus fata de restul mostenitorilor legali. Ce ati facut pana acum (adica pana la decesul matusii) a fost o liberalitate, adica o fapta buna. La mostenire se va imparti totul ca si cum n-ati facut nimic. Mai putin cheltuielile cu inmormantarea care se pot converti intr-un drept de creanta asupra mostenirii, in cazul in care aveti acte doveditoare. insa cam asta este tot ce vi s-ar cuveni in plus, conform legii.
Din punct de vedere moral, este alta poveste, dar ...nu se pune!
Drepturi de creanta dupa 9 ani?

Da, nu aveti niciun drept la cote suplimentare, dar... Cei 4 nepoti care sunt de acord cu succesiunea si-au manifestat intr-un fel acest acord si cand? Inclin sa cred ca intr-un proces ceilalti nepoti pot fi considerati straini de mostenire.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
siny a scris:
Intrebarea mea este, ce șanse am daca apelez la instanța?

Ce anume vreți/sperați să obțineți, mai exact?

Dacă vreți să împărțiți ap. cu toți nepoții - aveți toate șansele.
Dacă vreți să obțineți o cotă mai mare pentru motivele expuse aici - n-aveți nicio șansă
Dacă vreți ca acest ap. să nu fie împărțit tuturor, ar trebui să știm ce au făcut ori n-au făcut cei 7 nepoți în termenul de opțiune succesorală. (câți dintre ei au acceptat succesiunea și pot aduce dovezi în acest sens). Or, sub acest aspect, orice încercare de a evalua șanse din ceea nu prea ne-ați povestit, rămâne la nivelul ghicitului în frunzele de ceai.

Șansele dvs. nu depind de ceea ce ați făcut dvs. înainte de decesul mătușii, ci depind de ceea ce au făcut ori n-au făcut ceilalți după decesul mătușii. (care sunt actele sau faptele cu valoare de acceptare încheiate ori săvârșite de aceștia din urmă în termenul de opțiune succesorală).

Șansele dvs. de a obține atribuirea în natură a acestui ap. sunt foarte mari.
Întrebarea este cât veți plăti pentru asta? Sau mai exact spus: ce sulte veți avea de plătit celorlalți? Cine sunt, mai exact, ceilalți (având în vedere zisa: mulți chemați, puțin aleși) și dacă merită să vă apucați să cheltuiți într-un proces înainte de a ști exact pe ce stați.

Apropo, oare câți frați/surori o fi avut mătușa? Căci împărțirea nu va fi pe capete (împărțire la 7 - după numărul nepoților) ci pe tulpini. Ar fi pe capete doar dacă mătușa a avut 7 frați/surori, ceea ce este puțin probabil. Aș crede mai degrabă că nepoții (cei 7) provin de la un nr. mai mic de frați/surori ai defunctei.

Or, nu-i totuna dacă partea dvs. este 1/7 sau 1/ ... nu știu cât (fiindcă nu am de unde să ghicesc ceea ce nu ne-ați povestit).

Și oare pe care tulpină (tulpini) or fi cei 4 nepoți mai binevoitori? Nici asta n-am de unde să ghicesc. Dar ar fi interesant de știut cui profită atitudinea lor.

Oameni buni, nici nu vă puteți imagina câte amănunte au importanță într-o cauză.
Și de cele mai multe ori devin importante exact acele amănunte la care NU vă poate purta gândul. Atunci când un avocat începe să adresese întrebări pentru lămurire și să explice și motivele pentru care are nevoie de amănuntul x, efectul este: aaaa, păi la asta nu m-am gândit.
Cred și eu. Căci și mie mi se pare că sunt „medic” câtă vreme știu să-mi lipesc un leucoplast. Când medicul începe să-mi explice de ce „buba” nu era chiar de leucoplast, cam tot așa zic și eu: aaaa...

S-ar putea ca (deocamdată) dvs. să stați mai bine așa cum stați (folosind ap.) decât să dați buzna într-un proces. Ar fi preferabil să mergeți la o consultanță, înainte de a lua decizia de a plăti taxe de timbru. (costul ei ... tinde spre zero, raportat la valoarea taxelor de timbru).
Ultima modificare: Miercuri, 24 Octombrie 2018
romascanu, moderator
Buna, nu sunt eu in cauza, am apelat aici ca sa ajut o persoană....Matusa a avut 4 frați, toti morti la timpul deschiderii succesiune, nepoții au fost citati. Este vb de un ap. care a fost evaluat la 50000 euro. Nu locuiește nimeni in acest apartament dar cheltuielile au fost plătite în toti acesti ani, 9, de către persoana in cauza(nepoata care dorește să si revendice drepturile)...matusa a fost ajutată de ea in ultimii ani de viață, ex. plati operatie, internare intr.un cămin de bătrâni unde s ă plătit diferența deoarece pensia mătușii nu i permitea să si plateasca acest cămin cu nevoi speciale, + multe altele ptr care detine chitanțe, martori....impedientul care a făcut o sa oprească demersul acum 9 ani a fost ca i s ă spus că un eventual proces o va costa 40000 ron(taxe timbru, etc)...este adevarat ca taxa de timbru si altele sa coste atat? (evaluare ap 50000 euro)...cum se vor împărțiți cheltuielile daca totusi se va deschide procesul de către nepoata? Se poate ca, cheltuielile făcute în timpul cat a trait mătușa cat si dupa( 9 ani plati ptr apartament, impozit, cheltuieli etc), sa fie recuperate la sfarsit?...Acesti nepoți nu doresc nici acum, cum n au dorit nici cand a trait matusa, sa se implice in situatia asta(eventuala înțelegere amiabilă cu vânzarea si împărțirea banilor)...ei vor, citez "ce ne va da legea"
Da, se va apela la o consultație( costa si asta, mai ales ca ai nevoie de un BUN avocat) dar inainte am dorit să o ajut cu prezentarea situației aici ptr. opinii de la specialiști si eventual de la persoane care au fost in aceeasi situatie, ca sa stie cat de cat la ce se "inhama".
Multumesc!
Intrebarile acestea se adreseaza unui avocat in cadrul unei consultatii,sunt multe aspecte ce trebuiesc lamurite iar acest lucru nu se face pe un forum.Mai mult decat raspunsul extrem de amanuntit primit din partea dnei av nu stiu ce mai doriti.

Alte discuții în legătură

Cum se imparte mostenirea intre nepotii colaterali privilegiati ... Mariuscozma Mariuscozma Cum se imparte mostenirea intre nepotii colaterali privilegiati ? Va rog sa ma ajutati sa inteleg cum se face impartirea averii unei persoane ( ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la mostenire si daca da la ce cota? DerLehrer DerLehrer Buna ziua, In urma decesului matusii mele (sora tatalui) pot avea drept la mostenire si daca da, la ce cota ? Mentionez ca pe linie directa nu are ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire VLADVIOREL12 VLADVIOREL12 AM AVUT UN UNCHI CASATORIT ,IN URMA CASATORIEI NU AU REZULTAT COPII . SOTIA A DECEDAT ULTIMA . CARE ESTE MODALITATE DE IMPARTIRE A MOSTENIRII DACA LA ... (vezi toată discuția)