siny a scris:
Intrebarea mea este, ce șanse am daca apelez la instanța?
Ce anume vreți/sperați să obțineți, mai exact?
Dacă vreți să împărțiți ap. cu toți nepoții - aveți
toate șansele.
Dacă vreți să obțineți o cotă mai mare
pentru motivele expuse aici - n-aveți nicio șansă
Dacă vreți ca acest ap. să nu fie împărțit tuturor, ar trebui să știm ce au făcut ori n-au făcut cei 7 nepoți în termenul de opțiune succesorală. (câți dintre ei au acceptat succesiunea și pot aduce dovezi în acest sens). Or, sub acest aspect, orice încercare de a evalua șanse din ceea
nu prea ne-ați povestit, rămâne la nivelul ghicitului în frunzele de ceai.
Șansele dvs. nu depind de ceea ce ați făcut
dvs. înainte de decesul mătușii, ci depind de ceea ce au făcut ori n-au făcut
ceilalți după decesul mătușii. (care sunt actele sau faptele cu valoare de acceptare încheiate ori săvârșite de aceștia din urmă în termenul de opțiune succesorală).
Șansele dvs. de a obține
atribuirea în natură a acestui ap. sunt foarte mari.
Întrebarea este cât veți plăti pentru asta? Sau mai exact spus: ce
sulte veți avea de plătit celorlalți? Cine sunt, mai exact, ceilalți (având în vedere zisa: mulți chemați, puțin aleși) și dacă merită să vă apucați să cheltuiți într-un proces înainte de a ști exact pe ce stați.
Apropo, oare câți frați/surori o fi avut mătușa? Căci împărțirea nu va fi pe capete (împărțire la 7 - după numărul nepoților) ci
pe tulpini. Ar fi pe capete doar dacă mătușa a avut 7 frați/surori, ceea ce este puțin probabil. Aș crede mai degrabă că nepoții (cei 7) provin de la un nr. mai mic de frați/surori ai defunctei.
Or, nu-i totuna dacă partea dvs. este 1/7 sau 1/ ... nu știu cât (fiindcă nu am de unde să ghicesc ceea ce nu ne-ați povestit).
Și oare pe care tulpină (tulpini) or fi cei 4 nepoți mai binevoitori? Nici asta n-am de unde să ghicesc. Dar ar fi interesant de știut
cui profită atitudinea lor.
Oameni buni, nici nu vă puteți imagina
câte amănunte au importanță într-o cauză.
Și de cele mai multe ori devin importante exact acele amănunte la care NU vă poate purta gândul. Atunci când un avocat începe să adresese întrebări pentru lămurire și să explice și motivele pentru care are nevoie de amănuntul x, efectul este:
aaaa, păi la asta nu m-am gândit.
Cred și eu. Căci și mie mi se pare că sunt „medic” câtă vreme știu să-mi lipesc un leucoplast. Când medicul începe să-mi explice de ce „buba” nu era chiar de leucoplast, cam tot așa zic și eu: aaaa...
S-ar putea ca (deocamdată) dvs. să stați mai bine așa cum stați (folosind ap.) decât să dați buzna într-un proces. Ar fi preferabil să mergeți la o consultanță, înainte de a lua decizia de a plăti taxe de timbru. (costul ei ... tinde spre zero, raportat la valoarea taxelor de timbru).