De curând am fost la medicina muncii in urma caruia sa semnalat cu boală profesională. Antraco.Silicoza 1/1 .Polidiscopatie Cervicala cu hernie de disc c5 c6 si Protruzie discala c6 c7 Profesională și Polidiscopatie Lombara cu hernie de disc L4 L5 si Protruzie Discala L5 S1 Profesională. Vă rog să-mi cam cât durează declararea boli profesionale și ce drepturi as avea Vă mulțumesc
Semnalarea BP de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale se face la DJSP prin intocmirea formularului BP1. In baza formularului, DJSP declanseaza cercetarea evenimentului produs soldat cu suspiciunea de BP. Daca in urma cercetarii se confirma BP se intocmeste formualrul BP2 de catre DJSP, se raporteaza cazul de BP la Registrul national al bolilor profesionale gestionat de CNMR Buc. In baza formularului BP2 angajatorul inregistreaza cazul de BP si intocmeste formularul FIAM.
BP poate fi cercetata si ca AM daca se constata drept cauza o intoxicatie acuta.
Legislatia actuala nu mentioneaza termene pentru declararea bolii profesionale.
Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP mentioneaza:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP mentioneaza:
SECŢIUNEA a 5-a
Compensaţii pentru atingerea integrităţii
ART. 42 Au dreptul la o compensaţie pentru atingerea integrităţii asiguraţii care, în urma
accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, rămân cu leziuni permanente care produc
deficienţe şi reduc capacitatea de muncă între 20 - 50 %.
ART. 43 Compensaţia se acordă la solicitarea persoanei îndreptăţite, pe baza deciziei medicului
asigurătorului, cu îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 42.
ART. 44 (1) Compensaţia pentru atingerea integrităţii reprezintă o sumă fixă în bani şi se acordă
integral, o singură dată, fără a afecta celelalte drepturi sau indemnizaţii la care este îndreptăţit
asiguratul, şi nu este luată în baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi.
(2) Cuantumul compensaţiei pentru atingerea integrităţii se stabileşte în funcţie de gravitatea leziunii, în limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de Institutul Naţional de Statistică.
(3) Criteriile şi grilele pe baza cărora se acordă compensaţia pentru atingerea integrităţii se
stabilesc prin decizie a preşedintelui CNPAS.
Puteti beneficia de compensatii numai in conditiile susmentionate.
Cand veti fi pensionar pe caz de boala puteti beneficia de bilet de tratament in conditiile Legii nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare.
-ART. 122 (1) Acordarea prestaţiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament solicitanţilor îndreptăţiţi, în limita numărului de locuri asigurate în unităţi de tratament din proprietatea CNPP, precum şi a numărului de locuri contractate cu alte unităţi de profil şi a sumelor alocate pentru această prestaţie prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(2) Asiguraţii şi pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear, în condiţiile prezentei legi, după cum urmează: a) gratuit - pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale;
b) cu suportarea de către beneficiar a unei contribuţii băneşti - asiguraţii sistemului public de pensii şi pensionarii, alţii decât cei prevăzuţi la lit. a).
(3) Durata tratamentului balnear este de 12-18 zile.
(4) Contravaloarea prestaţiilor acordate în condiţiile prevăzute la alin. (2) lit. a) şi diferenţa dintre contravaloarea prestaţiilor şi contribuţia bănească prevăzută la alin. (2) lit. b) se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat.
(5) Criteriile pe baza cărora se acordă bilete pentru tratament balnear, precum şi nivelul contribuţiei băneşti individuale a asiguraţilor şi a pensionarilor se aprobă anual, prin ordin comun al conducătorilor CNPP şi ai caselor de pensii sectoriale.
(6) Locurile de tratament balnear se asigură în unităţile de tratament din proprietatea CNPP şi, în completare, prin contracte încheiate, potrivit legii, cu alte unităţi de profil. La încheierea contractelor se va ţine seama de gradul de solicitare al staţiunii şi de categoria de confort oferită, precum şi de nivelul maxim al tarifelor, stabilit de CNPP şi casele de pensii sectoriale, ce poate fi suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat.