avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensii urmaș
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensii urmaș

Sunt născută 8.02.1960 am 5 copii care i-au crescut până la 18 ani și sunt văduva de 13 ani ,soțul având pensie de boala .Cand aș putea să ies la pensie?
Cel mai recent răspuns: Grozoiu , utilizator 22:23, 21 Octombrie 2018
pensie la limita de vasta : dupa Octombrie 2021 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 8 luni daca aveti un stagiu minim de cotizare de 15 ani.

In situaţia decesului asiguratului sau pensionarului, soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, în următoarele condiţii:
- la împlinirea vârstei-standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus;
- indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul l sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an;
- indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare din activităţi dependente:
a. în baza unui contract individual de muncă;
b. în baza unui raport de serviciu;
c. din activități în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi ca membri cooperatori într-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.
Ultima modificare: Duminică, 21 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc frumos pentru raspuns
Deci până în octombrie 2021 nu pot iesi,am 35 de ani de căsătorie și soțul a murit de cancer la gat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua,tatăl meu a decedat într-un accident rutier la vârsta ... Nicu14723 Nicu14723 Bună ziua,tatăl meu a decedat într-un accident rutier la vârsta de 61 de ani anul trecut și era pensionare pe caz de boală, întrebarea e când ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensie de urmas de pe urma sotului decedat? ... ionela1987 ionela1987 Pot beneficia de pensie de urmas de pe urma sotului decedat? Sotul meu a decedat.Eu am in intretinere copil de 8 luni.Eu incasez indemnizatie de crestere ... (vezi toată discuția)
Femeie nascuta la 21.06.1963 Constantin Brancoveanu Constantin Brancoveanu poate beneficia de pensia de urmas sau varsta nu ii permite? de la ce varsta are dreptul la pensie de urmas dupa sotul decedat? (vezi toată discuția)