avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sporul de handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sporul de handicap

Conform HG 751/2018 salariatii incadrati cu grad de handicap grav sau accentuat, beneficiaza, pentru activitatea desfasurata in cadrul programului normal de lucru, de un spor de 15% din salariul de baza... Aceasta exprimare : ”pentru activitatea desfasurata in cadrul programului normal de lucru”, inseamna cumva ca se acorda doar acelor salariati cu norma intreaga? Rog raspuns cu indicarea temeiului legal și argumentare, nu pareri. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Elena Marc , Consultant GDPR 13:10, 22 Octombrie 2018
Exista două situații de handicap în care se impune reducerea timpului de lucru: situația angajatului cu handicap si situatia în care angajatul trebuie să îngrijească un copil cu handicap.
Potrivit art. 83 alin 1, lit f) din Legea 448/2006, pe baza recomandarii comisiei persoanele cu handicap beneficiaza de posibilitatea reducerii timpului de lucru sub 8 ore pe zi.
Art. 12 alin 1 lit c) din Legea 448/2006, părintele care are în îngrijire copil cu handicap grav sau accentuat până la împlinirea vârstei de 18 ani poate beneficia de program de lucru redus la 4 ore.
Acestea sunt argumentele legale care dă posibilitatea reducerii timpului de lucru persoanelor cu handicap,...... iar programul normal de lucru așa cum este reglementat în Codul muncii, este timpul de muncă reprezentând orice perioadă în care salaiatul prestează muncă, se află la dispozitia angajatorului și îndeplinește sarcinile și atribuțiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil si/sau ale legislației în vigoare.
Sporul de 15 % din salariul de bază se acordă și la program de 4 ore persoanelor cu handicap,. in nici un caz nu se înjumătățește sporul dacă la asta v-ați gandit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca lyly64 lyly64 Va rog, conform HG nr.751/2018 persoanele angajate care au cetificate de handicap conform legii nr.448/2006, art. 86 alin(2) ( handicap: fizic, vizual, ... (vezi toată discuția)
Spor 15 % salariu.handicap accentuat. netsky netsky Buna ziua, Am citit undeva ca se acorda un spor de 15 % din salariu, persoanelor care detin un certificat de incadrare in grad de handicap accentuat sau ... (vezi toată discuția)
Bună seara. dacă am certificatul de handicap grad accentuat ... Alexandra  Elena Alexandra Elena Bună seara. Dacă am certificatul de handicap grad accentuat acordat de la 1 octombrie 2020 și am depus cerere pentru acordarea sporului de 15% la salariu ... (vezi toată discuția)