La un pfa nu se discuta de plati la stat lunar ci odata pe an sau in mai multe parti daca doriti.
Veti avea de platit impozit pe venit 10% aplicat la venitul net anual adica venit brut incasat - cheltuieli deductiile platite.
Veti depune la infiintarea pfa sau la fiecare inceput de an declaratia unica (in maxim 30 de zile de la infiintare) cu venitul brut si cheltuielile deductiile estimate de dumneavoastra a le realiza in timpul anului si va rezulta dec un impozit pe venit estimat pe care-l veti plati la stat cand doriti darnu mai tarziu de 15 martie anul urmator. Daca insa il platii in timpul anului pana pe 15 decembrie veti beneficia de o reducere de 5%.
Tot pentru pfa veti fi obligata la plata contributiilor sociale la sanatate 10% si pensie 25% doar daca venitul net anual (adica venit brut incasat - cheltuieli deductiile platite fara cele cu asigurarile sociale) este peste valoarea a 12 salarii mnime brute pe economie. In acest an plafonul este 22800 lei. Procentele de ma sus la contributiilor sociale se aplica la valoarea plafonului. Termenele de plata sunt similare cu cele de la impozitul pe venit de mai sus si se declara la fel in declaratia unica.
La pfa nu este obligatoriu sa colaborati cu un contabil. Completarea zilnica a registrului jurnal de incasari si plati si a declaratiei unice care se depune de doua ori pe an le puteti face si dumneavoastra.
Daca activitatea impune casa de marcat, cam pe la 1000 lei sa mai mult si apoi plata lunara a unei sume de bani conform contractului de service semnat cu operatorul de la firma de unde cumparati casa de marcat.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.