In urma nerespectarii semnului de accesul interzis cu exceptia riveranilor, mi s-a intocmit un proces verbal de contraventie de catre un agent al politie locale, directia circulatie, care insa a omis sa semneze respectivul act. Deci nici la 'agent contstatator' si nici la 'martor' nu exista semnatura pe document. In aceste conditii, actul este sau nu lovit de nulitate? Si ce-mi recomandati: sa achit sau nu amenda? Multumesc.
Daca pv nu este semnat de agentul constatator acesta est lovit de nulitate.
Articolul 17-OG 2/2001
Lipsa uneia dintre mențiunile privind numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată și din oficiu.
Depuneti plangere impotriva pv in termen de 15 zile de la comunicare si in mod sigur se va constata nulitatea pv.
Care este legatura RIL 11/2017 cu cazul de fata?
Politistul local poate aplica sanctiuni pentru acces interzis potrivit art 7 lit h) din L155/2010.
Sau, sa intelegem ca prin Decizia 11/2017 politia locala nu are nicio atributie in aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 7 lit. h) din Legea poliției locale nr. 155/2010?
Art. 7-L155/2010
În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are următoarele atribuţii:
h) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar;
Prin Decizia nr. 11/2017, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și, în consecință, a stabilit că:
În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 și art. 105 pct. 10 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin raportare la dispozițiile art. 7 lit. h) din Legea poliției locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate.
Decizia nr. 11/2017 a ICCJ spune doar ca politistul local nu se poate substitui politistului rutier si ca are strict doar acele atributii prevazute de legea 155/2010. De aceea poate constata la fata locului o contraventie pentru acces interzis (poate legitima pe cel in culpa cf. art.20 /g) dar nu poate cere proprietarului masinii (daca nu a fost de fata ) sa comunice identitatea persoanei ce a condus acel vehicul.