avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1119 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata partiala

Buna ziua,
Vreau sa ies la pensie anticipat si am o nelamurire.
Am varsta de 60 ani si 3 luni, o vechime de 38 de ani si ani de grupa a
II-a (reducere 4 ani si 6 luni din varsta standard de pensionare).
Intrebarea mea este: la calculul stagiului de cotizare total care se ia in considerare pentru stabilirea procentului de penalizare, se iau si anii de grupa ?, ex. 38 + 4,5 = 42,5 ani.
Cele 6 luni (lipsa din vechimea de 43 de ani la care se iese la pensie fara penalizare) rezultate se inmultesc cu 0,15% si se obtine procentul de penalizare care se aplica la pensia calculata pentru limita de varsta.
Astept un raspuns si va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2018
costin02345, utilizator
Cel mai recent răspuns: costin02345 , utilizator 08:51, 26 Octombrie 2018
6x15%=0,9% penalizare pentru pensia anticipata partiala.
In calculul pensiei anticipate partiale nu intra stagiul asimilat(armata, cursuri universitere de zi, pensie de invaliditate).
Multumesc mult pentru raspuns.
Sa inteleg ca rationamentul meu a fost bun.
Am uitat sa va intreb ca, in 2010 am avut suspendat CIM cu art. 52 d, in 3 luni (15 zile pe luna platit cu 85%). Aceasta perioada se scade din vechimea totala?
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
costin02345, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata partiala manolegheorghe manolegheorghe Am etatea de 60 ani cu o vechime in munca de 8 ani si 10 luni in grupa II de munca, 32 de ani si 4 luni in conditii normale.(total ani in munca 41+ 2 luni) se ... (vezi toată discuția)
Pensionare mariamaria52 mariamaria52 barbat nascut pe 17.03.1958,ani lucrati 31 din care 21 si 9 luni gr a-ll-a cand poate iesi la pensie? (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? Gabryela4me Gabryela4me Am 37,6 de ani vechime si 20 de ani in grupa a doua. Am auzit de o noua lege care mi-ar permite sa ies mai devreme la pensie (total cu grupa sa ajunga la 43 de ... (vezi toată discuția)