Curtea Constitutionala din Germania (BVerfG) s-a pronuntat anul acesta cu privire la unele principii care trebuie respectate cu ocazia desfasurarii activitatilor unei comisii parlamentare (BVerfG, Beschl. v. 17.6.2009 - 2 BvE 3/07). Hotararea a avut la baza o actiune introdusa de o fractiune parlamentara in urma refuzului reprezentantilor guvernului de a oferi informatii, respectiv de a pune la dispozitie documente privind activitatea de colaborare cu administratia americana pe linia combaterii terorismului.
Deoarece consider ca este vorba de principii pot fi transpuse (cel putin partial) si in alte sisteme juridice, am sa le mentionez pe scurt:
1. Respectarea mandatului conferit comisiei;
2. Principiul separatiei puterilor in stat;
3. Respectarea interselor de ordin national;
4. Respectarea drepturilor fundamentale;
5. Interdictia abuzului de drept.
Plecand de la aceste precizari de ordin general, instanta s-a referit apoi la refuzul de a oferi informatii, motivat de necesitatea protejarii secretelor de stat. In acest sens, instanta retine faptul ca protejarea interesului national nu cade in exclusivitate in competenta guvernului, ea constituind totodata si obiect al activitatii parlamentare. Plecand de aici, se concluzioneaza ca refuzul de a oferi informatii nu poate fi justificat doar de o invocare cu caracter general a acestui interes national si de necesitatea protejarii secretelor de stat. Sarcina probei in acest sens revine guvernului care trebuie sa dovedeasca in mod detailiat de ce informatiile nu pot fi oferite comisiei. Doar in aceste conditii se poate vorbi de un drept al guvernului de a refuza oferirea de informatii.
Prin aceasta hotarare s-a incercat sa se aduca putina lumina in "conflictele" aparute in acest sens intre un guvern (sau resort) si comisiile parlamentare. Altfel spus, separatia puterilor in stat nu inseamna doar delimitare, ci si posibilitatea exercitarii unui control reciproc. Or, refuzul de a permite acest lucru trebuie sa fie justificat tocmai de puterea supusa controlului. Pentru aceasta, e nevoie de dovezi concrete, si nu doar de invocarea unor interese comune tuturor puterilor in stat.
=D> Foarte corect! Nu uitati insa ca vorbim despre Germania si despre Curtea Constitutionala din Germania!
In Romania se inregistreaza discutii private ale membrilor comisiilor parlamentare pana si in cladirea Parlamentului si apoi se dau pe posturi de televiziune, ce sa mai vorbim de justificari ale refuzului de a prezenta documente sau de a furniza informatii de catre membrii Guvernului catre Parlament? E ca si cum ai discuta de tamaie in casa dracului!
Nu, n-am uitat, dar consider ca certitudinea juridica necesita intr-un stat de drept existenta unor principii transparente care sa stea la baza desfasurarii unei proceduri. Aceste regului trebuie stabilite in asa fel incat ele sa fie obligatorii pentru partile implicate. Atunci cand exista neclaritati, legiuitorul sau instanta trebuie sa intervina pentru a stabili un cadru si pentru a raspunde la intrebarile existente. Aceste probleme nu vor fi rezolvate in niciun caz la televizor, cum am impresia ca se incearca uneori.
Pentru ca ati mentionat episodul cu inregistrarea, as avea o intrebare: exista o hotarare judecatoresca care sa se refere la situatia in care, in cazul unei convorbiri (telefonice), una dintre parti inregistreaza continutul convorbirii fara acordul celeilalte parti? Curtea Constitutionala din Germania a negat in acest caz o incalcare a secretului corespondentei pe motiv ca acest articol (asemanator formulat) nu protejeaza increderea pe care partile implicate si-o acorda una alteia, ci doar increderea ca aceasta convorbire nu este interceptata fara acordul lor "din afara", de catre un tert. Intreb acest lucru pentru ca am observat ca este o tema des discutata si m-ar interesa daca exista un precedent judiciar. Multumesc.
Din cate cunosc eu nu exista o astfel de hotarare dar , in Romania , oricum nu se aplica precedentul judiciar! Ba dimpotriva ,as spune chiar ca in dosare similare exista nenumarate decizii contradictorii pronuntate de catre instante diferite din acelasi oras sau din orase diferite! Deci , un fel de talmes-balmes!
in germania ca de altfel si in romania sunt anumite persoane care au dreptul la informatii top secret militare , chiar daca justitia germana s a pronuntat ca si parlamentari au drept sa cunoasca acele informatii , nu toti parlamentarii detin un cerfiticat de acces la informatii clasificate cu acces la informatii top secret militare
, acest certificat se da tuturor persoanelor care utilizeaza , manipuleaza , pastreaza documente clasificate
justitia poate sa se pronunte in orice tara ca parlamentari sa aiba acces la informatii dar fiecare parlamentar va avea acces numai la informatii pana la nivelul la care este el certificat
fiind vorba de actiuni in combaterea terorismului (aproape sigur ) probabil ca acestea sunt informatii NATO iar ptr a avea acces la informatie NATO aceste certificate se dau de la NATO , cum se dau acestea certificate sunt foarte bine stabilite in fiecare tara membra nato
exista tari in care nici macar presedintele nu are acces la asemenea informatii
deci chiar daca justitia din una din tarile membre se pronunta , accesul la astfel de informatii nu-l da decat NATO