Buna ziua! Situația mea este următoarea : pe 23.09.2018 am cerut desfacerea contractului de muncă cu acordul părților. Decizia mi-a venit cu 23.10.2018 perioada în care se susține că am absentat.Mai mult de atât am fost anunțat că s-a virat suma pt cele 4 zile de concediu suma ce nu a intrat nici astazi după 72 ore bancare,firma nevrand sa facă dovada viramentului.Intrebarea mea este următoarea: în această perioadă de aproape o lună eu nu trebuie să fiu platit,in condițiile în care firma a ales încetarea contractului când a dorit? So cum pot intra in posesia banilor pt concediu
Buna ziua.
Dvs. ati cerut ceva dar trebuia sa asteptati si aprobarea, firma nu era obligata sa accepte asta (decat in anumite situatii...), prin urmare ati fost pontata absenta toata aceasta perioada...
Cu ce articol s-a incheiat acum contractul, ce scrie in decizia primita?
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neplata diurnei , neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Neplata salariu
marian laur
Nu am primit salariul de 2luni de ,,simplu prest,,, lucrez la fosta Coca cola iasi ,suntem 40de persoane in aceasta situatie ,intre timp ne-a preluat alta ... (vezi toată discuția)