avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... practica liberala vs pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

practica liberala vs pensie

sunt medic stomatolog cu cabinet particular. Doresc pensie anticipata dupa 32 ani de serviciu. Mi se spune ca daca fac acest lucru nu mai pot profesa.
Este real?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:42, 21 Noiembrie 2009
Da, la pensie anticipata nu se pot cumula veniturile din activitati independente cu pensia.
multumesc

Am o colega care are indeplinita varsta de pensionare , primeste pensie si lucreaza.

Deci la pensia anticipata nu se accepta acest lucru?

Problema este ca am profesiune liberala si pensia este un drept al meu pt. anii lucrati !
Multumesc pt.deranj!
La pensie limita de varsta se poate cumula pensia cu veniturile din activitati independente.Daca va pensionati anticipat si mai lucrati vi se suspenda pensia .
de pe pagina medicala .ro am primit urmatorul raspuns
Conform art. 385 din Legea nr. 95/2006:
"(1) Medicii se pensionează la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex.
(2) La cerere, medicii se pot pensiona anticipat, la vârstele prevăzute în Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, dacă îndeplinesc condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute în lege pentru pensia anticipată sau pentru pensia anticipată parţială.
(4) Medicii care au depăşit limita de vârstă prevăzută la alin. (1) pot profesa în continuare în unităţi sanitare private. Desfăşurarea activităţii se face în baza certificatului de membru şi a avizului anual al Colegiului Medicilor din România, eliberat pe baza certificatului de sănătate şi a asigurării de răspundere civilă, pentru greşeli în activitatea profesională, încheiată pentru anul respectiv."
Din moment ce legea permite continuarea activitatii in unitati private, dupa implinirea varstei standard de pensionare, opinez in sensul este permisa continuarea activitatii si in cazul pensionarii anticipate.
vedeti [ link extern ] /
1. Din legea 19/2000:
Art. 50. - (1) Asiguraţii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum şi cei care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 10 ani pot solicita pensie anticipată parţială cu reducerea vârstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.

Dvs. nu puteti iesi la pensie anticipata partila deoarece nu aveti realizat stagiul complet de cotizare, de 35 de ani.

2. Potrivit dispozitiilor art.92 alin.(1) lit.b) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art.5 alin.(1) pct.I si II din lege, respectiv, desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, este functionar public, este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, sau este membru cooperator intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
In concluzie, se poate cumula nelimitat pensia anticipata partiala cu orice alte venituri realizate, in afara celor obtinute in una din situatiile anterior mentionate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie+pensie anticipata+cumul cu salariul la privat Viorel COZMA Viorel COZMA Situatia acuala: Data nasterii: 09.06.1953 Pana in 1972 am realizat = 11 luni vechime in munca 1972->1977 = facultate Angajat 08.1977 10.1977->04.1978 =6 ... (vezi toată discuția)
Suspendare pensie anticipata partiala APOSTOL HERMINA APOSTOL HERMINA Sunt pensionata anticipat partial din mai 2008. Sunt nascuta in 20 septembrie 1952 si am 28 ani 7 luni si 8 zile total stagiu de cotizare. Cand pot iesi la ... (vezi toată discuția)
Despre pensia anticipata partial mia_dorobantu mia_dorobantu Ma numesc Dorobantu Maria sunt nascuta in 3 dec. 1954 de profesie asistent de farmacie si am 34 de ani vechime. Doresc sa beneficiez de pensie anticipata ... (vezi toată discuția)