avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA va rog lamuriti-ma
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

va rog lamuriti-ma

am 2 intrebari care cantaresc enorm de mult in activitatea mea.detin o societate in romania platitoare de tva.activitatea societatii mele este comert cu amanuntul import-export.
intrebarea 1: am importat marfa dintr-o tara ca se afla in ue si am achizitionat-o fara tva.in caietul de receptie marfa cum o inregistrez,..cu TVA sau fara TVA??repet pe factura este trecut fara TVA.
intrebarea 2: din cate cunosc TVA inseamna taxa pe valoarea adaugata deci sper sa nu ma insel platesc TVA doar pe vanzare?adica bun cumparat(fara TVA)+adaos=vanzare si acum vanzare - bun cumparat= adaos.ok ma gandesc ca doar la adaos platesc TVA(taxa pe valoare adaugata)
va rog ajutati-ma.
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 21:37, 13 Noiembrie 2009
operatiunea este o achizitie intracomunitara de bunuri, taxabila in Romania, iar dvs veti inregistra : 4426 = 4427, taxare inversa si practic nu veti plati TVA, deoarece taxa se trece in decont atat la deductibila cat si la colectata.

mai departe veti factura marfa cu TVA si veti colecta intreaga taxa pe care o veti vira la bugetul statului, odata cu depunerea decontului de taxa.

ca regula, importatorii au tva de plata, iar exportatorii tva de recuperat

este adevarat, TVA = taxa pe valoarea adaugata
in cazul dvs. nu ati achitat factura furnizorului cu tot cu TVA si neplatind-o, n-o puteti deduce din ceea ce veti colecta ulterior la vanzare.

de ex : daca ati fi achizitionat marfa de 100.000 lei + TVA 19%, ati fi platit 119.000 lei (TVA deductibila = 19.000 lei)

adaos practicat = 30%

pret vanzare = 130.000 lei + TVA 19%, ati fi incasat 154.700 lei (TVA colectata = 24.700 lei)

diferenta tva colectata si tva dedusa = 24.700 - 19.000 = 5.700 lei (TVA de plata catre stat)


Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
danike, utilizator
raoul23 a scris:
[...] ok ma gandesc ca doar la adaos platesc TVA(taxa pe valoare adaugata) [...]


Nu, se plateste TVA la intreaga valoare pentru ca nu ati dedus nimic. Ati cumparat marfa ca si cum ati fi cumparat-o in Romania la pretul fara TVA. Daca ati facut altfel calculele, v-ati inselat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta pfa platitor de tva / neplatitor de tva AlexPFA AlexPFA Buna, Mi-am facut PFA recent si la inregistrare am ales sa fiu neplatitor de TVA. Dar din pacate cred ca am facut o greseala. Sunt ... (vezi toată discuția)
Export comunitar scutit cu drept de deducere tva tincu68 tincu68 As vrea sa inteleg ce presupune a fi \"scutit cu drept de deducere\". Scutit inseamna taxa zero, dar dreptul de deducere ? Mai mentionez ca marfa a fost ... (vezi toată discuția)
Sunt in pierdere din cauza tva? doigabi doigabi Am facturat niste materiale cu adaos 10% unui tert care le-a inscriptionat si acum mi le-a facturat inapoi adaugand manopera respectiva. Pana aici e bine. ... (vezi toată discuția)