buna ziua. As dori daca se poate sa-mi spuneti si mie daca ma pot pensiona cu bolile pe care le am. incepand cu 24.04.2009 am fost diagnosticata cu tuberculoza iar dupa vro trei luni cu tiroidita cronica autoimuna (Hashimoto) cu hipotiroidie. Va rog sa imi raspundeti daca ma pot pensiona pe caz de boala si ce trebuie sa fac. Multumesc. Nu mai am putere de concentrare, obosesc din orice ( ex: daca merg si vorbesc in acelasi timp deja este un efort prea mare), ma dor foarte tare picioarele (oasele) , "gauri de memorie", somnolenta, etc. iar muca pe care o am cere putere de concentrare, efort fizic si... memorie foarte buna. Am incercat sa lucrez si mi-am dat seama ca nu fac fata programului si, de ce sa ma ascund, muncii in sine. Nu pot retine nimic si nu mai pot pyrta o conversatie pe tema (am foarte mari pauze si nu-mi aduc aminte cuvinte - termeni specifici- ). Imi este frica ca ma fac de ras din orice. Sunt obosita fizic si psihic desi am doar 40 de ani si doar 19 ani de munca. Imi este frica de viata care va urma, ce as putea sa fac? Nici macar ca vanzatoare nu as face fata (pana si socotelile le fac destul de greu). In speranta unui raspuns, va multumesc
Nu suntem medici. :)
Din punctul de vedere al stagiului de cotizare indepliniti conditiile prevazute la art. 57 din Legea nr. 19/2000.
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de către medicul specialist care asigura asistenta medicala. Procedura de incadrare in grade de invaliditate este reglementata in cap. C din Ordinul nr. 340/2001, capitol din care redau primul articol al primei sectiuni.
I. Referitor la încadrarea în grade de invaliditate şi circuitul documentaţiei medicale
1. In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Propunerea la pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boala, în cazul afecţiunilor fără potenţial recuperator.
Cititi Ordinul 343/399 din 2001 al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Muncii referitor la acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca. Aflati ca se poate acorda un concediu medical de pana la un an, in intervalul ultimilor doi ani, pentru tubrculoza pulmonara. Nu este necesar sa va pensionati. Adresati-va medicului de specialitate in evidenta caruia sunteti. Presupun ca urmati tratamentul prescris, deoarece tuberculoza este o boala cronica si care necesita un tratament de lunga durata. Nu puteti astepta vindecarea in doar sase luni, trebuie sa aveti rabdare.
In ce priveste tiroidita cronica autoimuna, este o afectiune care necesita administrarea de hormoni de substitutie pentru toata viata, dar urmand acest tratament puteti evita instalarea problemelor de sanatate pe care le-ati enumerat.
Cred ca ceea ce va lipseste este informarea, necesara pentru a combate frica in fata acestor boli cronice si care intr-adevar va fac dependenta de o anumita medicatie. Gasiti pe net forumuri cu profil medical unde veti primi mai multe informatii si veti afla cum au facut alte femei fata acestor boli.
Multa sanatate!