avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumpararea de vechime
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumpararea de vechime

Daca am terminat somajul in data de 03.02.2015 si doresc sa cumpar vechime pe luna februarie 2015 , se poate cumpara vechimea chiar daca se va suprapune luna cumparata peste cele 3 zile in care am fost pe somaj ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:38, 5 Noiembrie 2018
Vechimea in munca nu se poate cumpara retroactiv, ci doar sa acumulati stagiu de cotizare la pensie pentru o perioada de cel mult 5 ani anteriori datei incheierii contractului de asigurare.

Această posibilitate este asigurată în baza Legii nr.186/2016. Legea oferă posibilitatea asigurării pentru persoanele interesate să-şi întregească stagiul de cotizare cu cel mult cinci ani anteriori datei la care se încheie contractul cu Casa de pensii.

Contract de asigurare socială poate încheia orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:
- nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
- nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;
- nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare vechime pentru pensie JOHNVASILE JOHNVASILE As dori sa stiu daca pentru o perioada de 3 ani+9 luni (anii 1981-1984) se poate cumpara vechime in vederea pensionarii. In aceasta perioada persoana ... (vezi toată discuția)
Cumparare vechime in munca americanux americanux Buna ziua, daca imi cumpar acum vechime este luata in considerare pt sporul de vechime? Multumesc (vezi toată discuția)
Plata pentru cumpărare vechime Constantin1958 Constantin1958 Vreau sa cumpăr un an vechime pentru sa ies la pensie (vezi toată discuția)