Buna ziua,
Situatie: Un angajat se deplaseaza la/de la locul de munca cu autoturismul propriu; zilnic transporta in autoturismul respectiv inca 4 personae. Ce masuri SSM strict legate de acest aspect trebuiesc luate.
In cazul unui accident pe traseu, vor suferi si persoanele transportate.
Multumesc!
In fisa individuala de instruire a fiecaruia dintre lucratori trebuie sa existe mentiune legata de traseul urmat si perioada cand se efectueaza deplasarea de la domiciliu la firma si retur.
Pentru ca un eventual eveniment produs sa fie inregistrat ca AM se respecta prevederile din Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-art. 30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator, şi invers;
(2) În situaţiile menţionate la alin. (1) lit. g), h), i) şi l), deplasarea trebuie să se facă fără abateri nejustificate de la traseul normal şi, de asemenea, transportul să se facă în condiţiile prevăzute de reglementările de securitate şi sănătate în muncă sau de circulaţie, în vigoare.
Pentru deplasarea celor 5 persoane cu autoturismul proprietate personala a unuia dintre cei 5 trebuie sa existe o aprobare scrisa a angajatorului.
In timpul transportului sunt aplicabile regulile de circulatie.
Multumesc pentru raspuns!
Puteti va rog sa imi spuneti din ce articol de lege deduc cum ca trebuie sa existe aprobarea scrisa a angajatorului pentru deplasarea celor 5 angajati cu autoturismul proprietate personala a unuia? Multumesc!
Nu este mentionat expres in legislatie o astfel de aprobare. Este bine sa existe pentru informarea angajatorului si in special pentru cazul producerii unor evenimente nedorite pe traseu (cu/ fara victime) care conform legislatiei in vigoare trebuie cercetate de angajator. Aprobarea are rolul si de a deconta transportul lucratorilor in conditiile in care exista prevederi in CCM in acest sens.
La stabilirea traseului si a perioadelor de timp, a se avea in vedere faptul ca proprietarul masinii circula pe la fiecare lucrator si perioada de timp poate fi mai mare. Exista si posibilitatea de a se stabili un punct precis de unde/ unde are loc plecarea/ sosirea.