avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Traseu deplasare la/de la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Traseu deplasare la/de la locul de munca

Buna ziua,
Situatie: Un angajat se deplaseaza la/de la locul de munca cu autoturismul propriu; zilnic transporta in autoturismul respectiv inca 4 personae. Ce masuri SSM strict legate de acest aspect trebuiesc luate.
In cazul unui accident pe traseu, vor suferi si persoanele transportate.
Multumesc!

Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2018
Cristina Ve, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristina Ve , utilizator 16:21, 6 Noiembrie 2018
Buna ziua,
Persoanele transportate ce calitate au, sunt angajatii dvs. sau nu au nici o legatura cu firma?
Persoanele transportate sunt de asemeni, angajati ai societatii noastre.

Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In fisa individuala de instruire a fiecaruia dintre lucratori trebuie sa existe mentiune legata de traseul urmat si perioada cand se efectueaza deplasarea de la domiciliu la firma si retur.
Pentru ca un eventual eveniment produs sa fie inregistrat ca AM se respecta prevederile din Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-art. 30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator, şi invers;
(2) În situaţiile menţionate la alin. (1) lit. g), h), i) şi l), deplasarea trebuie să se facă fără abateri nejustificate de la traseul normal şi, de asemenea, transportul să se facă în condiţiile prevăzute de reglementările de securitate şi sănătate în muncă sau de circulaţie, în vigoare.
Pentru deplasarea celor 5 persoane cu autoturismul proprietate personala a unuia dintre cei 5 trebuie sa existe o aprobare scrisa a angajatorului.
In timpul transportului sunt aplicabile regulile de circulatie.
Multumesc pentru raspuns!
Puteti va rog sa imi spuneti din ce articol de lege deduc cum ca trebuie sa existe aprobarea scrisa a angajatorului pentru deplasarea celor 5 angajati cu autoturismul proprietate personala a unuia? Multumesc!
Nu este mentionat expres in legislatie o astfel de aprobare. Este bine sa existe pentru informarea angajatorului si in special pentru cazul producerii unor evenimente nedorite pe traseu (cu/ fara victime) care conform legislatiei in vigoare trebuie cercetate de angajator. Aprobarea are rolul si de a deconta transportul lucratorilor in conditiile in care exista prevederi in CCM in acest sens.
La stabilirea traseului si a perioadelor de timp, a se avea in vedere faptul ca proprietarul masinii circula pe la fiecare lucrator si perioada de timp poate fi mai mare. Exista si posibilitatea de a se stabili un punct precis de unde/ unde are loc plecarea/ sosirea.

Alte discuții în legătură

Drumul spre munca si de la munca nyku88 nyku88 Buna ziua. Am si eu o nelamurile pe baza legala legata despre naveta spre locul de munca si invers. Daca in timpul navetei cu o masina de ocazie,se intampla ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - accident pe drumul de întoarcere de la muncă duduvasile duduvasile Daca pe distanta dintre locul de munca si locuinta propie are loc un accident , se considera accident la locul de munca? (vezi toată discuția)
Concediu medical - accident de munca (traseu) - il plateste angajatorul fara 6 luni cotizare X-tian X-tian Ma plateste angajatorul in caz de accident de munca (traseu) daca nu am 6 luni cotizare la CAS in ultimele 12 luni? (vezi toată discuția)