avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Drumul spre munca si de la munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Drumul spre munca si de la munca

Buna ziua.
Am si eu o nelamurile pe baza legala legata despre naveta spre locul de munca si invers.
Daca in timpul navetei cu o masina de ocazie,se intampla un incident,cine se face vinovat? Adresez aceasta intrebare pentru o persoana de gen feminin,care din cauza planificarii de la munca este nevoita sa faca naveta cu ocazie ... Si ar dori sa stie din punct de vedere legal in caz de un eveniment (accident,tentativa de viol etc...) cine se face vinovat ?
Adica din punct de vedere legal angajatorul poate fi tras la raspundere ?
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2019
nyku88, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:38, 28 Mai 2019
Un eveniment nedorit (posibil accident de munca) pentru a fi cercetat ca atare trebuie sa fie indeplinite conditiile din Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator, şi invers;
(2) În situaţiile menţionate la alin. (1) lit. g), h), i) şi l), deplasarea trebuie să se facă fără abateri nejustificate de la traseul normal şi, de asemenea, transportul să se facă în condiţiile prevăzute de reglementările de securitate şi sănătate în muncă sau de circulaţie, în vigoare.
Pentru aceasta, in fisa individuala de instruire in domeniul ssm a lucratorului trebuie mentionat traseul de urmat de la domiciliu la locul de munca/ firma si retur cu precizarea orelor cand se face deplasarea. In plus pentru cazul prezentat ar trebui sa se mentioneze ca deplasarea se face cu masina de ocazia, fapt ce este considerat la limita legii.
Se poate mentiona de catre angajator in fisa de instruire ssm ca deplasarea se face cu taxiul si in baza bonului fiscal, angajatorul deconteaza transportul. Acest gen de costuri ale angajatorului ar trebui sa fie reglementate prin contractul colectiv de munca si ROI ale firmei, respectiv prin CIM semnat de catre lucrator si angajator.
In privinta evenimentelor posibile care se incadreaza in prevederi ale Codului Penal sunt aplicabile prevederile acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident in drum spre casa dupa terminarea programului nobody_else91 nobody_else91 Buna ziua, Lucrez la o companie privata si fac naveta cu masina personala. In drum spre casa(dupa terminarea programului) am avut accident fara victime doar ... (vezi toată discuția)
Traseu deplasare la/de la locul de munca Cristina Ve Cristina Ve Buna ziua, Situatie: Un angajat se deplaseaza la/de la locul de munca cu autoturismul propriu; zilnic transporta in autoturismul respectiv inca 4 personae. Ce ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, intr-o anumita situatie care a implicat un eveniment ... Andrei0510@ Andrei0510@ Buna ziua, Intr-o anumita situatie care a implicat un eveniment in deplasarea de la locul de munca spre domiciliu, am constatat ca fisa mea individuala de ... (vezi toată discuția)