avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contestatie insolventa
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contestatie insolventa

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme foarte delicate. Firma la care lucrez a fost chemata in judecata de o societate creditoare pentru o creanta relativ mica (150.000 lei), impotriva noastra creditoarea solicitand deschiderea procedurii insolventei. Am formulat contestatie, pretextand ca nu suntem in stare de insolventa. Pana la termen, cand voi incerca sa probez cu extrase de cont bonitatea financiara a firmei, as vrea sa ma lamuresc daca ma pot folosi de faptul ca societatea noastra are la randul ei creante de incasat de la diversi debitori in cuantum de zece ori mai mare decat creanta invocata in prezenta cauza. Pot constitui aceste creante neincasate inca argumente in favoarea solventei? Sau doar banii pe care ii am efectiv in cont probeaza solventa? Va multumesc. Gabriela
Cel mai recent răspuns: Liliana Jarda , Consilier juridic 13:13, 13 Noiembrie 2009
Phoebe a scris:
Firma la care lucrez a fost chemata in judecata de o societate creditoare pentru o creanta relativ mica (150.000 lei), impotriva noastra creditoarea solicitand deschiderea procedurii insolventei.
Am formulat contestatie, pretextand ca nu suntem in stare de insolventa.
Pana la termen, cand voi incerca sa probez cu extrase de cont bonitatea financiara a firmei, as vrea sa ma lamuresc daca ma pot folosi de faptul ca societatea noastra are la randul ei creante de incasat de la diversi debitori in cuantum de zece ori mai mare decat creanta invocata in prezenta cauza.
Pot constitui aceste creante neincasate inca argumente in favoarea solventei? Sau doar banii pe care ii am efectiv in cont probeaza solventa?

Buna ziua,
1.
Precizati, va rog, cuantumul "micii" creante: 150.000 lei vechi sau 150.000 lei noi ?
2.
Definitia starii de insolventa:
"este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
a) insolventa este prezumata ca fiind vadita atunci cand debitorul, dupa 30 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori;
b) insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei."
sau, mai scurt: "acea stare a patrimoniului debitorului, care exprima neputinta debitorului de a plati datoriile comerciale scadente din cauza lipsei de lichiditati".
3
Deci este vorba de solvabilitate, capacitate de plata, cash-flow (numerar si instrumente de plata) disponibile, mobilizabile imediat si/sau in termen foarte scurt (sub 30 zile), ceea ce nu este nicidecum cazul creantelor Dvs. neincasate.
4.
Daca puteti dovedii bonitatea cu extrase de cont, de ce nu achitati urgent (pana la termen) creanta ?

Cu stima,
profesionist in Insolventa Eugen Marcov
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
legalmgm, utilizator
Buna ziua,
Va multumesc pt raspuns.
Este o creanta de 150.000 lei noi, un miliard si jumatate de lei vechi, dar pt firma noastra nu e o suma foarte mare. activam in domeniul constructiilor de drumuri si facturile noastre depasesc curent un miliard. Din pacate, majoritatea beneficiarilor nostri sint insititutii bugetare, Consiliul Judetean/Primarii, de aceea desi avem de incasat sume foarte mari de la acestia (milioane de lei noi), neprimind efectiv acesti bani de la buget, situatia noastra financiara e fluctuanta. De exemplu, ieri in contul firmei erau doar 50.000 lei, suma insuficienta pentru a achita creanta si cu atit mai putin pentru a dovedi solventa. Dar pina la termenul din 15 decembrie, speram sa avem bani suficienti ori pentru a stinge creanta prin plata ori pentru a dovedi ca nu sintem in incapacitate de plata.
Desi asa ma gindeam si eu ca este vorba de lichiditati, seful meu sustine ca intra in calcul si creantele neincasate si am vrut sa verific daca are vreun temei aceasta afirmatie. Cu respect, Gabriela
Phoebe a scris:
Va multumesc pt raspuns.
Este o creanta de 150.000 lei noi, un miliard si jumatate de lei vechi, dar pt firma noastra nu e o suma foarte mare. activam in domeniul constructiilor de drumuri si facturile noastre depasesc curent un miliard.
Din pacate, majoritatea beneficiarilor nostri sint insititutii bugetare, Consiliul Judetean/Primarii, de aceea desi avem de incasat sume foarte mari de la acestia (milioane de lei noi), neprimind efectiv acesti bani de la buget, situatia noastra financiara e fluctuanta.

Buna ziua,
In contextul noilor informatii furnizate:
1.
facturile scadente si neincasate de la administratiile locale pot fi un argument valabil in instanta pentru a demonstra insolventa pe termen scurt, dar e totusi posibil sa nu va scuteasca de procedura insolventei;
2.
de ce nu incercati sa va creati disponibilitati banesti imediate:
- un credit bancar pe termen scurt pentru "capital de lucru";
- de ce nu apelati la serviciile de "factoring" oferite de banci si de IFN
(Factoringul = finantarea (scontarea) facturilor pentru obtinerea rapida de numerar si se caracterizeaza prin cesionarea facturilor cu plata la termen. Serviciu ajuta la continuarea activitatii SC fara a mai astepta incasarea la timp a facturilor. In general se ofera 85-88% din valoarea facturilor).
Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov

Va multumesc, voi sugera conducerii solutiile propuse de dvs.
Din cite am inteles eu, e mai bine totusi sa nu risc sa ma bazez pe facturile scadente si neachitate de la administratiile locale pentru a-mi sustine apararea. Vom incerca sa obtinem lichiditati suficiente pana la termenul din decembrie.
Numai bine!
Gabriela

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa petridean petridean ce presupune mai exact insolventa unei firme?Ce inseamna? (vezi toată discuția)
Procedura de insolventa diana n diana n Buna seara! Am o intrebare la care nu am gasit un raspuns care sa ma lamureasca: sunt angajata unei firme careia unul dintre creditori i-a deschis proces din ... (vezi toată discuția)
Banca si insolventa faleza faleza cand poate o banca in calitate de creditor ,cere insolventa unei societati comerciale (vezi toată discuția)