lanton a scris:
In calitate de expert contabil, am fost desemnat de instanta pentru a efectua o expertiza avand ca obiectiv cuantificarea lipsei de folosinta a unui imobil prin luarea in considerare a pretului chiriilor practicate pe piata.
Parerea mea este ca pentru intocmirea acestui tip de expertiza competenta ii apartine unui expert tehnic evaluator sau specializat in constructii.
Pot in acest caz sa solicit instantei inlocuirea motivat de lipsa de competenta in acest caz?
Buna ziua,
Cuantificarea lipsei de folosinta a unui imobil, prin luarea in considerare a cuantumului chiriilor practicate pe piata, este o operatiune care necesita cunostinte si pregatire in domeniul evaluarilor imobiliare.
In mod logicsi chiar legal, singurul competent in speţa aratata de Dvs. este un expert tehnic judiciar, specialitatea "constructii - evaluarea proprietatii imobiliare".
Temeiul acestei unice competenţe rezida in prev. Legii nr. 178/2009 pentru modificarea OG nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, publicata in MO, Partea I, nr. 335 din 20 mai 2009.
Pentru consolidarea opiniei, vezi si Scrisoarea nr. 1147/18.11.2004 emisa de MJ - Dir. Organizarea Instantelor precum si Scrisoarea 314/08.04.2005 emisa de MJ - Secretar de Stat, scrisori circulare adresate catre TB si respectiv CAB, prin care MJ re-itereaza conditiile in care instantele de judecata pot desemna expertii judiciari, potrivit pregatirii si atestarii lor profesionale.
Cred ca trebuie sa invederati instantei aceste circumstante si sa solicitati inlocuirea Dvs. cu un alt expert judiciar, competent in speta.
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov