Președintele blocului ne obligă să punem contoare inteligente, deși avem contoare clasice. Chiar suntem obligați să montăm noile repartitoare dacă s-a întrunit majoritatea de semnături la nivelul blocului?
Domnul Presedinte al Asociatiei de Proprietari a blocului meu a decis montarea de contoare inteligente. Mentionez ca situatia actuala este ca noi (majoritatea celor din bloc) avem deja contoare clasice montate si doar cativa locatari (foarte putini) nu au deloc contoare si sunt in regim pausal.
Problema este ca eu consider ca procedeaza abuziv - voi explica in continuare mai in detaliu de ce - dar nu am cunostinte juridice sau legate de ce drepturi am in aceasta situatie (mai ales ca s-a schimbat de curand legea Asociatiilor de Proprietari) si as avea nevoie de ajutorul dvs. pentru a intelege daca domnul Presedinte are dreptul sa faca ceea ce face acum. Sau daca eu pot face ceva pentru apararea drepturilor mele.
In primul rand vreau sa va intreb despre o situatie particulara: daca, pe scara noastra procentul celor care s-au opus este mai mare decat al celor care au acceptat - putem fi obligati cu totii sa punem contoare? (Cu mentiunea ca pe tot blocul s-a intrunit majoritatea. - Trecand peste modul dubios in care domnul Presedinte al blocului nostru a obtinut semnaturi de la locatari fara sa ii informeze despre costurile sau riscurile noilor contoare inteligente - inclusiv de la chiriasi, fara consultarea proprietarilor.)
In al doilea rand, exprimarea din textul prezentat locatarilor inainte de a semna tabelul continea mesajul ca vor fi trecuti la pausal cei care nu accepta montarea noilor contoare inteligente, daca se intruneste majoritatea. Este acesta o "amenintare" inventata de el, sau intr-adevar exista vreo lege care reglementeaza ca aceasta este procedura in astfel de situatii - trecerea la pausal a celor care refuza sa monteze noile apometre?
De asemenea, dupa terminarea strangerii semnaturilor a pus un afis foarte vag in care nu a mentionat decat ca la o anumita data vor veni cei de la firma de montare a repartitoarelor si sa le facilitam accesul in apartamente. Fara nicio mentiune despre situatia celor care nu au fost de acord - care ar fi fost deosebit de relevanta mai ales in situatia scarii unde procentul celor care au fost impotriva a fost mai mare.
Ne constrange, practic, sa punem toti contoare inteligente, fara a ne lasa nicio optiune. Totul pare facut pentru a ne pune pe toti in fata faptului implinit.
Pe mine acest subiect ma deranjeaza foarte mult pentru ca simt ca drepturile mele sunt incalcate si ca cineva ma obliga sa montez in casa mea ceva ce nu doresc.
Motivele pentru care nu doresc noile contoare sunt multiple: de la neincrederea ca aceste contoare vor masura corect si nu ma voi trezi cu facturi mai mari fara sa pot verifica ce se intampla pana la ingrijorarea legata de cantitatea de radiatii emisa, asupra careia nu as avea niciun control.
Eu as prefera in prima faza verificarea la metrologie a contoarelor existente si daca se dovedeste ca trebuie schimbate, as vrea sa am optiunea sa le schimb tot cu unele clasice. Mi se pare o solutie rezonabila si nu vad ce ar fi gresit in aceasta solutie.
Atitudinea domnului Presedinte este de a lua in deradere toate ingrijorarile care i se prezinta si incearca sa intimideze orice parere diferita de a sa. (Mentionez si ca o parte a comitetului de bloc s-a opus la sedinta la care s-a luat decizia montarii noilor contoare, invocand inclusiv aceste motive.)
Deci:
- Chiar suntem obligati prin lege sa montam noile repartitoare daca s-a intrunit majoritatea de semnaturi la nivelul blocului? Iar alternativa este trecerea la pausal in cazul refuzului?
- Sau incearca cu adevarat domnul Presedinte sa ne induca in eroare si sa ne faca sa credem ca nu avem nicio optiune in afara de a accepta montarea acestor repartitoare? Si ce as putea face in aceasta situatie?
Va multumesc tuturor celor care citesc aceasta intrebare si sper ca pot gasi un raspuns - inceperea montarii este programata in curand.
cyan
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Cel mai probabil dl prezident are un smen cu firma montatoare.
Montarea contoarelor se face numai cu acordul majoritatii proprietarilor exprimat prin vot in adunarea generala.
Solicitati presedintelui sa va puna la dispozitie hotararea ad gen in care s-a hotarat cu majoritate de voturi schimbarea contoarelor clasice cu cele asa zis inteligente, in fapt sunt niste contoare entru care veti plati de acum incolo o taxa pentru citirea si repartizarea cheltuielilor, la fel ca si in cazul repartiroarelor de caldura.
Solicitati sa va prezinte si ofertele primite de la mai multe firme, asta pentru transparenta.
Cererea se face in temeiul art, 28 din L196/2018.
Articolul 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2) În vederea bunei informări a proprietarilor, asociația de proprietari amplasează la loc vizibil un avizier la care sunt afișate documente, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4) În cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevăzute la art. 10.
Adica puteti apela la compart relatii cu asociatiile de proprietari din primarie.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul atat de prompt!
As dori sa clarific: desi in adunarea generala au fost persoane care s-au opus, in final s-a intrunit majoritatea de voturi pentru montarea noilor contoare.
Deci sa inteleg ca in aceasta situatie vom fi automat trecuti la pausal daca refuzam montarea noilor contoare? Domnul Presedinte poate hotari ca nu se mai iau in considerare vechile repartitoare pe care le avem deja montate?
cyan
Moderator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu presedintele hotaraste ce se intampla in asociatie ci adunarea generala, presedintele impreuna cu comitetul executiv duc la indeplinire hotararile adunarii generale.
Daca ad gen a hotarat ca vechile contoare sa nu fie luate in considerare atunci trebuie sa va supuneti majoritatii.
Da, asa este, dar in realitate (cel putin la noi in bloc) presedintele este cel care ia hotararile de unul singur. Stiu ca pare greu de crezut, dar are in comitet o majoritate de oameni care sunt intotdeauna 100% de acord cu ceea ce spune sau propune el. Ei doar fac act de prezenta, nu au propriile propuneri, nu au niciodata obiectii etc. Iar minoritatea celor care au alte pareri sau propuneri nu are nicio sansa. Practic, parerile lor nu sunt niciodata luate in calcul, mai sunt si luate in deradere. Au fost oameni care au renuntat la pozitia lor in comitet pentru ca pur si simplu parerea lor nu conteaza si prezenta lor acolo nu face nicio diferenta. Iar dupa acest episod, si persoanele ramase au dubii in a continua in comitet. Este o persoana care nu accepta ceva care nu vine de la el. Este extrem de exasperant sa ai de-a face cu persoane de acest tip si normal ca oamenii care vad ce se intampla prefera sa se detaseze si sa isi menajeze sanatatea. Mai ales ca efortul lor este inutil.
Dar chestiunea aceasta cu pausalul nu a fost discutata la sedinta, din cate stiu eu. La sedinta s-a luat doar decizia punerii contoarelor. Detaliul cu trecerea sau nu la pausal a celor care refuza sa monteze noile contoare - nu s-a discutat. Dar a fost trecut pe anuntul afisat proprietarilor.
Daca nu a fost discutata si adoptata in adun gen si ce se intampla cu cei care nu isi monteaza contoare radio atunci nu pot fi trecuti la pausal.
Contestati lista de plata cu prima ocazie dupa introducerea repartizarii apei pe baza contoarelor radio si solicitati temeiul legal al introducerii la pausal. Cum repartizarea apei la pausal nu a fost adoptata in AG, nu exista temei legal ptr plata la pausal. Astfel puteti solicita plata pe baza contoarelor clasice.