avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzare imobil de o persoana juridica catre o persoana ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzare imobil de o persoana juridica catre o persoana fizica

Buna ziua,

In 2010 am cumparat pe firma o casa si teren de la o persoana fizica asadar tranzactia nu a avut TVA. Acum (2018) daca doresc sa o vand catre o persoana fizica trebuie sa o vand plus TVA? . Mentionez ca firma este platitoare de TVA.

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Radu Varciu , Consultant fiscal 16:18, 13 Noiembrie 2018
Nu se poate raspunde cu " nu" sau "da". Se raspunde cu : depinde. Casa si terenul au un singur numar cadastral ?
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2018
Radu Varciu, Consultant fiscal
Buna ziua,

Da au un singur numar cadastral casa este construita pe acel teren si sunt mentionate in aceelasi cadstru.

Multumesc
Buna ziua,
1.Presupun ca doriti sa vindeti fara tva. In acest caz obligatoriu trebuie facut un raport de evaluare de catre un evaluator autorizat. Daca valoarea casei este mai mare decat valoarea terenului vindeti fara TVA. Daca valoarea terenului este mai mare decat valoarea casei sunteti obligat sa vindeti cu tva. In acest caz este de analizat daca puteti vinde cu tva 5% sau daca e obligatoriu 19%.
2. Ati facut modernizari asupra casei care sa depaseasca 20% din valoarea ei ? In acest caz contabilul trebuie sa faca ajustari de tva conform articolului 305 din Codul Fiscal.
Multumesc.
Nu, nu am facut modernizari ce pot depasi 20 % si cu siguranta valoarea terenului este mai mica decat valoarea casei din ce vad in inregistrarile contabile si din raportul de evaluare de anul trecut.
Deci de principiu as putea sa vand fara TVA dar sa am si un raport de evaluare facut recent ?

Situatia cu datele de mai sus se schimba in vreun fel daca voi vinde unui alt SRL in loc de PF ?

Multumesc mult
Da, raportul de evaluare este obligatoriu.Puteti vinde fara tva daca valoarea casei este mai mare decat valoarea terenului.
Daca SRL-ul cumparator este neplatitor de tva cele de mai sus se aplica la fel. Daca SRL-ul cumparator este platitor de tva ii puteti vinde fara tva sau cu taxare inversa, cum doriti dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea cladire di teren. tva? inlineasofa inlineasofa O societate comerciala a cumparat in anul 2005 de la o persoana juridica o cladire si o suprafata de teren construibil. In cursul anului 2006 s-au adus unele ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren indiviz si parte din constructie, locuinta solelasprotec solelasprotec am cumparat in 2005 un apartament cu 3 camere intr-o vila la et 1, si teren indiviz aferent acestui apartament, pe firma. acum ma vad nevoit sa il vand. ... (vezi toată discuția)
Tva vânzare clădire veche de la firmă la asociat unic RLIV RLIV Sunt administrator si asociat unic la un SRL plătitor de TVA cu activitate de comerț cu amănuntul.Am cumparat in 2004 o casă de la o persoană fizică ... (vezi toată discuția)