In 2010 am cumparat pe firma o casa si teren de la o persoana fizica asadar tranzactia nu a avut TVA. Acum (2018) daca doresc sa o vand catre o persoana fizica trebuie sa o vand plus TVA? . Mentionez ca firma este platitoare de TVA.
Buna ziua,
1.Presupun ca doriti sa vindeti fara tva. In acest caz obligatoriu trebuie facut un raport de evaluare de catre un evaluator autorizat. Daca valoarea casei este mai mare decat valoarea terenului vindeti fara TVA. Daca valoarea terenului este mai mare decat valoarea casei sunteti obligat sa vindeti cu tva. In acest caz este de analizat daca puteti vinde cu tva 5% sau daca e obligatoriu 19%.
2. Ati facut modernizari asupra casei care sa depaseasca 20% din valoarea ei ? In acest caz contabilul trebuie sa faca ajustari de tva conform articolului 305 din Codul Fiscal.
Multumesc.
Nu, nu am facut modernizari ce pot depasi 20 % si cu siguranta valoarea terenului este mai mica decat valoarea casei din ce vad in inregistrarile contabile si din raportul de evaluare de anul trecut.
Deci de principiu as putea sa vand fara TVA dar sa am si un raport de evaluare facut recent ?
Situatia cu datele de mai sus se schimba in vreun fel daca voi vinde unui alt SRL in loc de PF ?
Da, raportul de evaluare este obligatoriu.Puteti vinde fara tva daca valoarea casei este mai mare decat valoarea terenului.
Daca SRL-ul cumparator este neplatitor de tva cele de mai sus se aplica la fel. Daca SRL-ul cumparator este platitor de tva ii puteti vinde fara tva sau cu taxare inversa, cum doriti dvs.