avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi

Mâine, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vinerea Mare introdusa zi nelucratoare in 2018
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vinerea Mare introdusa zi nelucratoare in 2018

In urma introducerii zilei de Vinerea Mare ca nelucratoare in Codul Muncii, rezulta in anul 2018 un numar de 166 ore medie lucratoare pe luna, in loc de 166,666 ore cat au fost stabilite prin lege la inceputul anului.
Deci corespunzator ar fi trebuit ca salariul tarifar orar mediu lunar sa CREASCA CORESPUNZATOR. Acest lucru nu s-a intamplat - adica in contractele individuale de munca salariile orare au ramas neschimbate. (practic angajatul a ramas "furat" cu o zi de munca la nivelul intregului an).
Ridicand problema la serviciul personal, am primit raspunsul:
"Adu-mi baza legala pt. a rectifica situatia". Deci va intreb: care este rezolvarea problemei?

Cu respect,
Florin B. - lider sindicat.
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2018
flobar, utilizator
Cel mai recent răspuns: flobar , utilizator 10:42, 15 Noiembrie 2018
Rezolvarea sta la Guvern - modificarea actului normativ.
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns;
Totususi, guvernul nu va da hotararea de rectificare;
Deci un numar urias de angajati - cei platiti la ora - vor ramane furati cu 8 ore de munca in anul 2018 - nu cred ca este acceptabil;
Nu credeti ca organizatiile ar putea pur si simplu sa rectifice numarul de ore - fara a astepta un nou act normativ - care s-ar referi oricum doar la salariul mediu orar corespunzator salariului minim lunar de 1900lei?

Cu respect,
Florin B

Sunt intrutotul de acord cu dvs. .. guvernul limiteaza obligativitatea doar la salariul minim , insa angajatorul poate stabili salarii mai mari decat acesta.
Un exemplu clarificator:
La 01.01.2018 Ion Popescu a semnat CIM pentru 3000 lei/luna adica 3000 : 166,66=18,000lei/ora;
Insa, datorita introducerii zilei Vinerea Mare in CM ca nelucratoare, ar fi trebuit ca salariul lui Ion sa creasca la 3000 : 166,000=18,072lei/ora;
Lucru care nu s-a intamplat; Deci la fiecare ora lucrata in anul 2018, Ion a fost furat cu 18,072-18,000=0,072lei, ceea ce pe intregul an face 143,424lei brut (166 ore medie / luna * 12 luni).
Repet, mi se pare un prejudiciu inacceptabil - atat principial cat si valoric.
Dupa parerea mea, rectificarea corespunzatoare ar trebui facuta automat - fara asteptarea unui nou act normativ, fiind de bun simt (guvernul e prea ocupat cu alte chestiuni arzatoare!!!) - sic.
Cu respect,
Florin B

Cititi modificarea adusa art.164 C.mun. prin OUG 96/2018.

Alte discuții în legătură

Salariu minim brut MariaRamona MariaRamona Buna ziua, Am un salariat angajat pe data de 05.08 care a efectuat si ore suplimentare, astfel incat pe luna august depaseste suma de 3000 lei. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Salariul minim brut în construcții. bucovineanu69 bucovineanu69 Buna. Codul cane este 4333 și să zic că firma profitul nu îl are de 80 la sută și să aibă m-ai puțin să zicem 50 la sută eu am funcția de paznic. ... (vezi toată discuția)
Salariul minim si obligatia firmelor de a-l acorda cristidinu77 cristidinu77 buna ziua as dori sa stiu daca este obligatoriu pentru orice firma privata sau de stat sa asigure salariul minim pe economie? va multumesc (vezi toată discuția)