In urma introducerii zilei de Vinerea Mare ca nelucratoare in Codul Muncii, rezulta in anul 2018 un numar de 166 ore medie lucratoare pe luna, in loc de 166,666 ore cat au fost stabilite prin lege la inceputul anului.
Deci corespunzator ar fi trebuit ca salariul tarifar orar mediu lunar sa CREASCA CORESPUNZATOR. Acest lucru nu s-a intamplat - adica in contractele individuale de munca salariile orare au ramas neschimbate. (practic angajatul a ramas "furat" cu o zi de munca la nivelul intregului an).
Ridicand problema la serviciul personal, am primit raspunsul:
"Adu-mi baza legala pt. a rectifica situatia". Deci va intreb: care este rezolvarea problemei?
articolul 164, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (1^1) și (1^2), cu următorul cuprins:
"(1^1) Prin hotărâre a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prevăzut la alin. (1), diferențiat pe criteriile nivelului de studii și al vechimii în muncă.
(1^2) Toate drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se determină utilizând nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prevăzut la alin. (1)."
Revin si intreb:
1. In urma introducerii zilei de Vinerea Mare, ar fi fost necesar ca salariul ORAR minim - aferent anului 2018 - pe tara sa se modifice (in speta sa creasca - cum am aratat mai sus)?
2. Si daca da, cum s-ar fi putut realiza/s-ar mai putea realiza legal?
Multumesc.