avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul realizat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul realizat

Este legal sa i dai salariatului salariul minim garantat in plata chiar daca salariul de incadrare este mai mare? Care sunt conditiile legale pentru a face asta? Printr-un act aditional la CIM? Care e baza legala?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:23, 13 Decembrie 2011
Orice modificare la CIM se face prin acte aditionale semnate de angajator si angajat.
Daca ati avut alt salar de incadrare prin CIM si este semnat de d-voastra ,atunci musai act aditional orice modificare confor noului Cod al muncii.

" Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege."

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
iulia53, utilizator
De la RU mi s a comunicat se se pastreaza salariul de incadrare , dar se acorda 670 lei salariul garantat in plata pe 2011, fara a face modificare prin act aditional.
Cum se interpreteaza alin 3 al art 164:

"Art. 164. [stabilirea şi calcularea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată]
(1) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
(2) Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.
(3) Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei."
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
ContSters121815, utilizator
Alin.3 al art.164 C.mun. se refera la obligatia angajatorului de a garanta in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul minim brut pe tara ... situatia aceasta este aplicabila si in cazul in care salariatul nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia ...

Ceea ce nu reglementeaza legiuitorul in aceasta privinta este ”ce se intelege prin motive neimputabile salariatului” ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum e cu salariul? cri5tian cri5tian Bună ziua. Aș vrea să înțeleg și eu,odată pentru totdeauna, care și ce înseamnă: 1. salariu de încadrare; 2. salariu brut; 3. salariu net; 4. ... (vezi toată discuția)
Salariul minim rokalyzsolt rokalyzsolt Angajatorul este obligat sa plateasca salariul minim net, adica 925 lei? (vezi toată discuția)
Buna ziua - somaj adelaide1 adelaide1 buna ziua lucrez la o firma ca lucrator comercial si nu stiu cum sa procedez sa pot intra in somaj pe cale amiabila pentru ca aveam salariu de 800 , iar acum o ... (vezi toată discuția)