avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pozitia 180 lit b Anexa II a Ordinului 50/1990
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pozitia 180 lit b Anexa II a Ordinului 50/1990

Buna ziua,
In vederea depunerii dosarului de pensie, lichidatorul judiciar mi a eliberat o adeverinta privind perioada lucrata in grupa II, conform poz 180, lit b, Anexa II a Ordinului 50/1990 , pct 3, republicat 1994. Unde as putea gasi textul privind aceasta pozitie?
Cel mai recent răspuns: Mircea 2018 , utilizator 09:04, 17 Noiembrie 2018
Conform Ordinului nr. 50/1990 republicat, activitățile specifice care se încadrează în grupa II conform anexei II :
- punctul 180 "muncitorii care lucreaza permanent, la producerea de nutreturi ,morile de furaje, precum si in activitati de manipularea în vrac a materiilor prime oleaginoase, în silozuri, magazii si vagoane inchise (floarea soarelui , soia etc.)





Ordinul nr. 50/ 1990 nu a fost republicat in MO, doar a fost completat de catre Ministerul muncii la 31.08.1994 cu toate ordinele emise ulterior datei de 05.03.1990
Documentul completat a fost transmis la casele judetene de pensii, ITM-uri, centrale sindicale si mari unitati. CJP nu au contestat existenta ordinului completat.
Multumesc foarte mult. Desi pe adeverinta este scris ca angajatul, inginer mecanica, a fost incadrat in gripa a II a de munca in procent de 100% din timp, angajatii Casei de pensii iau in considerare la calculul pensiei, numai 70% din perioada lucrata in grupa a II a. Exista o prevedere legala care stipuleaza asa ceva?
Ordin nr. 50 din 5 martie 1990 pentru precizarea locurilor de muncă, activităţilor şi categoriilor profesionale cu condiţii deosebite care se încadrează în grupele I şi II de muncă în vederea pensionării

7. Încadrarea în grupele I şi II de muncă se face proporţional cu timpul efectiv lucrat la locurile de muncă incluse în aceste grupe, cu condiţia ca, pentru grupa I, personalul sa lucreze în aceste locuri cel puţin 50%, iar pentru grupa II, cel puţin 70% din programul de lucru.

In adeverinta respectiva nu este prevazuta si durata timpului ?
Este o practica a caselor judetene de pensii de a nu incadra personalul tehnic (in speta inginer mecanic) in procent de 100 % din timpul efectiv lucrat (asa cum se precizeaza in adeverinta), daca nu se prezinta anexat, documente de pontaj, norme de timp, fisa de post, rapoarte de lucru privind situatia timpului efectiv lucrat in conditii de grupa de munca pentru perioada respectiva.
Functionarii de la CJP sunt de parere, in mod eronat, ca un cadrul tehnic nu poate fi prezent tot timpul la locul de munca incadrat in grupa de munca si sta mai mult prin birouri.
Daca veti deschide actiune in instanta impotriva casei de pensii, firma va trebuie sa depuna la dosarul cauzei acele documente mentionate mai sus, la dispozitia expertului desemnat sa efectueze o expertiza tehnica judiciara in specializarea protectia muncii pentru ca instanta sa se convinga ca inginerul mecanic poate lucra 100 % din timp in conditii de grupa de munca.

Alte discuții în legătură

Incadrare cercetare in grupele de munca Soru Soru Buna ziua Ma numesc Soru si va rog sa ma ajutati sa inteleg urmatoarea situatie: Am lucrat la ICSITMU-Bucuresti filiala Sibiu. Un coleg, de la actualul loc ... (vezi toată discuția)
Reducere varsta pensie DanParaschivescu DanParaschivescu Am depus dosarul pentru pensionare in care se gaseau doua adeverinte de la locuri de munca in care fusesem incadrat in grupele 1 si 2. Conform calculelor mele ... (vezi toată discuția)
Cum pot convinge un judecator ca mai mult de 50% ce mi s-a scris in cartea de munca pentru grupa 1 este clar peste ce cere ordinul 50 /1990 de minim 50% silvia 59 silvia 59 am un proces cu casa de pensii care a ignorant faptul ca in cartea de munca este scris ca am depus o activitate in domeniul radiatiilor nucleare si cam am ... (vezi toată discuția)