In L 196/2018 avem art 77 + 78 citate mai jos.
In art 77, din alin (2) ar rezulta ca termenul stabilit in conditiile alin (1), adica de catre AG, ar putea avea orice valoare intre 1 (ca sa nu zic zero) și 30 de zile. Altfel nu vad rostul lui "maximum" in propozitie.
Dupa care, art 78 arunca in joc cuvantul "respectiv", ceea ce ar sugera ca termenul de plata ar fi batut in cuie la 30 zile.
Deocamdata am hotarat sa raman la 30 de zile (in loc de 20 cat era pe legea veche) dar tare as fi vrut sa pun 15, la fel ca orice alt furnizor/prestator.
Păreri?
Articolul 77
(1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afișării.
Articolul 78
(2) Asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier.
Am mai rasucit problema cu altcineva si concluzia este se pot respecta ambele articole, asa drepte/strambe cum sunt.
Conf art 77, se poate stabili orice termen de plata intre zero si 30 de zile.
Dar, ca sa nu se incalce nicio parte a art 78, termenul minim de la care un proprietar poate actionat in instanta pt neplata cotele contributie nu poate fi mai mic de 90 de zile de la data afisarii listei.
Cu alte cuvinte, termenul de plata stabilit in cond art 77 nu intra la socoteala decat pt aplicarea penalitatilor, nu si ca referinta pt actionarea in instanta.