Am închiriat un apartament cu 5 camere pe firmă, dar proprietarul a insistat ca sediul social să figureze doar pe una pentru mai sunt două firme care au sediul social acolo. Acest lucru este în regulă în cazul unui control?
Avem urmatoarea problema pentru care nu am gasit nicaieri un raspuns concret. Am inchiriat un apartament format din 5 camere - am aflat ulterior ca in 2 din 5 camere sunt sediile sociale a 2 firme (camera 1 si camera 2). Proprietarul a insistat sa facem sediul social pe o singura camera, lucru care nu ni se pare in regula - probabil ca sa evite alte costuri ale impozitului :) O firma de consultanta ne-a recomandat sa modificam contractul de inchiriere si sa facem schimbarea de sediu social astfel: cele 3 camere restante sa figureze ca si *Camera 3* conform schitei apartamentului. Cele 3 camere sunt semidecomandate si se poate intra din una in alta.
Intrebarile sunt urmatoarele:
-Acest lucru este in regula in cazul unui control? Celelalte 2 camere unde figureaza sediile sociale ale celorlalte firme sunt: 1 camera depozitare unde nu avem acces + 1 camera receptie, care practic este ca un hol.
-Proprietarul va trebui sa plateasca impozit suplimentar la primarie fiindca noi avem declarata activitate la sediu?
-Declaratie de nesuprapunere mai este necesara, dat fiind faptul ca celelalte 2 firme sunt inregistrate pe camera 1 si camera 2?
Este incorect sa incheiati un contract de inchiriere pe o singura camera, deoarece exista riscul de va fi restrictionat accesul la celelalte doua. Poate proprietarul va dori sa mai faca inca 2 sedii in celelalte camere.
Daca in schita apartamentului cele 3 camere figureaza ca si "camera 3", atunci contractul de inchiriere poate fi modificat, cu specificatia:"conform schitei plan ".
In cazul in care intentionati sa aveti sediul social in respectiva locatie, atunci in contractul de inchiriere trebuie specificat faptul ca inchirierea are ca obiect stabilirea sediului social al firmei la adresa respectiva.
Ulterior, va trebui sa dati o declaratie notariala, pe proprie raspundere cu privire la faptul ca apartamentul permite desfasurarea de activitati a mai multor firme.
Declaratia este obligatorie la registrul comertului.
In cazul in care veti autoriza desfasurarea de activitati la sediul social, atunci proprietarul va plati impozit .
Succes!
Mie nu imi pare, din descriere, ca se pot desfasura mai multe activitati cf. art 17 alin. 4 legea 31. Iar proprietarul plateste sau nu maimult si in functie de cum sunt achitate utilitatile.