avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare debit pe calea dreptului comun
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare debit pe calea dreptului comun

Buna ziua!
Ajutati-ma va rog, daca vreau sa fac o actiune pe drept comun pt recuperarea unui debit si as dori sa fac pe calea dreptului comun care sunt reglementarile legale(lege, oug etc)? Taxa judiciara ar fi dupa art. 2 din L276/2009?
Motivul pt care as alege aceasta cale este ca facturile nu sunt semnate, doar avizele, nu avem nici contract :(
Multumesc
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 19:18, 13 Noiembrie 2009
Mai intai efectuati procedura concilierii prevazuta de art.720 ind.1 C.proc.civ. si apoi formulati actiunea in instanta.Poate rezolvati litigiul pe cale amiabila.:)
Taxa de timbru va fi calculata la valoarea pretentiilor solicitate.Modul de calcul si reglementarea observ ca le cunoasteti.
Multumesc,
dar dupa care lege merg? si ce actiune formulez?
Daca sunteti societate comerciala, ca text de lege aveti:Legea nr.31/1991 modif., Codul comercial, Codul de procedura civila, Legea taxelor de timbru modif.276/2009, de exemplu...si formulati actiune in pretentii.
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
hajnyci a scris:
dar dupa care lege merg? si ce actiune formulez?

Buna ziua,
Legislatia aplicabila pentru recuperare debite (civil):
- OG. Nr. 5/2001 privind procedura somatiei de plata.
- OUG nr. 119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata,
- Lege nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte,
- OG. Nr. 28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale,
- Lege nr. 59/1934 asupra cecului,
- Lege nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin,
- Lege nr. 85/2006 privind procedura insolventei
Pentru unele detalii, vezi:
[ link extern ]

Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
legalmgm, utilizator
In ce priveste temeiul de drept al actiunii in pretentii pe dreptul comun, cu tot respectul pentru colegii care au scris mai sus, acesta este unul singur: art. 969 si urmatoarele Cod Civil.
Actiunea pe dreptul comun este o actiune rezultata din contractul incheiat intre parti. chiar daca nu ati incheiat un contract scris, raportul juridic prin care ati livrat marfa in schimbul unui pret reprezinta un contract comercial, iar actiunea privind obligarea partii care nu si-a indeplinit obligatiile este o actiune prin care solicitati executarea contractului.
Temeiul de drept al unei asemenea actiuni este raspunderea civila contractuala (comerciala, in cazul de fata, insa temeiul de drept este acelasi - art. 969 si urmatoarele Cod civil).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rogu-va...un model de cerere de investire a unui bilet la ordin!! danrautu danrautu Rogu-va...un model de cerere de investire a unui bilet la ordin. Taxa judiciara de...?Gasesc ajutor? (vezi toată discuția)
Cum recuperez niste bani datorati in urma unui ctr de prestari servicii? adela05 adela05 Daca am de recuperat bani de la un client, in urma unor servicii pe care I le-am prestat in baza unui Ctr de Prestari Servicii, care e procedura prin care mi-I ... (vezi toată discuția)
Refuz primire corespondenta Monica H. Monica H. Buna ziua, Ce pot face pentru a recupera un debit, daca societatea debitoare refuza sa primeasca notificarea si invitatia la conciliere? In cazul in care ... (vezi toată discuția)