avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... confiscarea apartamentului de patre primarie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

confiscarea apartamentului de patre primarie

Am un prieten care este proprietar al unui apartament intr-un bloc cu risc seismic, in care primaria capitalei a demarat proceduri de reabilitare. Acest prieten nu este de gasit de ceva vreme, iar presedintele asociatiei de locatari m-a contactat pe mine, stiindu-ma ca persoana de contact, si mi-a comunicat ca proprietarul trebuie sa neaparat sa se prezinte la un anumit birou notarial pt a semna o declaratie de acord. De asemenea mi-a comunicat ca daca proprietarul nu se prezinta atunci primaria poate sa-i confiste proprietatea. Este adevarat? Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018
lilianamcn, utilizator
Cel mai recent răspuns: lilianamcn , utilizator 15:45, 18 Noiembrie 2018
Luati legatura cu el sa mearga la primărie.
Trebuie reabilitat blocul.
Multumesc frumos. ma straduiesc. Dar daca nu dau de el in timp util? chiar se poate intampla asa ceva? Poate aplica in locul lui o ruda de gradul 1?
Trebuie să indice temeiul legal pentru confiscarea de care vorbiti.Sau ce altceva ar fi...
Tocmiti un avocat ca sa meargă si sa vada despre ce este vorba la fața locului.

Ar trebui obținut prin instanța acordul lui si va plăti cheltuieli.
Avand in vedere situatia speciala ca proprietarul nu se afla in localitate,dar dv ati fost informat despre eventualitatea neplacuta generata de neprezentare proprietar,contactati proprietarul ,detaliat situatia si daca acesta este de acord poate sa incheie procura in favoarea dv sa ii reprezentati interesele sa semnati dv acordul la primarie pentru reabilitare imobil de locuit in comun
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna dimineata!
Extras din LEGISLATIA AFERENTA:

[ link extern ]
ORDONANTA NR. 20/1994 PRIVIND MASURI PENTRU REDUCEREA RISCULUI SEISMIC AL
CONSTRUCTIILOR EXISTENTE*)
actualizata la data de 06.08.2018

Art. 2
(1) Proprietarii constructiilor, persoane fizice sau juridice, si asociatiile de proprietari, precum si persoanele juridice care au in administrare constructii au obligatia sa actioneze pentru:
a) urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor din proprietate sau din administrare;
b) expertizarea tehnica, de catre experti tehnici atestati pentru cerinta fundamentala rezistenta mecanica si stabilitate, a constructiilor existente care prezinta niveluri insuficiente de protectie la actiuni seismice, degradari sau avarieri in urma unor actiuni seismice in vederea incadrarii acestora in clasa de risc seismic si fundamentarii masurilor de interventie. In cazul in care, in termenele prevazute de prezenta ordonanta, nu au fost realizate masurile de interventie fundamentate in expertiza tehnica initiala sau in cazul in care codul/normativul de proiectare seismica in baza caruia s-a efectuat expertizarea tehnica initiala si incadrat constructia existenta in clasa de risc seismic si-a incetat aplicabilitatea, se poate efectua, la solicitarea proprietarilor/asociatiei de proprietari, in scopul actualizarii masurilor de interventie pentru reducerea riscului seismic, o noua expertiza tehnica a constructiei existente in conformitate cu continutul-cadru prevazut in codul/normativul de proiectare seismica aflat in vigoare la data solicitarii, finantata din bugetele locale. Expertiza tehnica se insuseste de proprietari/asociatia de proprietari in vederea continuarii, in conditiile legii, a actiunilor de interventie privind reducerea riscului seismic al constructiei existente, dupa avizarea prealabila in Comisia Nationala de Inginerie Seismica organizata pe langa Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;
---------
(la 06-08-2018, Litera b) din Alineatul (1) , Articolul 2 a fost modificata de Punctul 2, Articolul I din LEGEA nr. 223 din 31 iulie 2018, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 676 din 03 august 2018)
---------
c) transmiterea concluziilor raportului de expertiza tehnica si a incadrarii constructiei in clasa de risc seismic catre autoritatile administratiei publice locale competente, precum si catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in termen de 30 de zile de la data primirii raportului de expertiza tehnica, in vederea asigurarii, in conditiile legii, a monitorizarii actiunilor pentru reducerea riscului seismic, respectiv inscrierii in partea I a cartii funciare a imobilului a clasei de risc seismic in care a fost incadrata constructia existenta;
d) aprobarea deciziei de interventie si continuarea actiunilor definite la alin. (6), in functie de concluziile fundamentale din raportul de expertiza tehnica.
................
(6) Pentru constructiile expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic prin raport de expertiza tehnica, indiferent de forma de proprietate, destinatie, categorie si clasa de importanta, proprietarii constructiilor, persoane fizice sau juridice, asociatiile de proprietari, persoanele juridice care au in administrare constructii, precum si conducatorii institutiilor publice si detinatorii cu orice titlu de constructii de interes si utilitate publica vor proceda, in realizarea obligatiilor care le revin conform legii civile si calitatii in constructii, la:
a) realizarea proiectarii lucrarilor de interventie de catre persoane fizice sau juridice autorizate si verificarea proiectelor de catre verificatori tehnici atestati, in termen de 2 ani de la data primirii notificarii incadrarii in clasa I de risc seismic a constructiei expertizate;
b) executia lucrarilor de interventie de catre persoane juridice autorizate care au responsabili tehnici cu executia atestati, inclusiv urmarirea, verificarea si receptia executiei lucrarilor de interventie prin diriginti de santier autorizati, in termen de 2 ani de la data finalizarii proiectului de consolidare.
........
(7^1) Pe intreaga durata a derularii actiunilor privind reducerea riscului seismic al constructiilor existente, cuprinzand expertizarea tehnica, proiectarea si executia lucrarilor de interventie, proprietarii si asociatiile de proprietari, persoane fizice sau juridice, vor beneficia de consiliere si asistenta din partea compartimentelor de specialitate din cadrul primariilor.
(9) Proprietarii/Administratorii constructiilor prevazuti la alin. (1) raspund in conditiile legii, material, contraventional si civil, dupa caz, pentru nerealizarea masurilor de interventie dispuse prin prezenta ordonanta.
.........
d) aprobarea prin dispozitie de primar a deciziei de interventie privind expertizarea, intocmirea documentatiei cadastrale, proiectarea si executia lucrarilor de interventie la constructiile expertizate tehnic si incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic, in cazul in care proprietarii/asociatiile de proprietari au fost notificati/notificate/ renotificati/renotificate potrivit lit. b) si c) si alin. (8) lit. c) si nu au procedat la aprobarea deciziei prin hotararea asociatiei si nu au efectuat masuratori pentru intocmirea documentatiei cadastrale necesare inregistrarii imobilului in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, fiindu-le aplicabile prevederile prezentei ordonante;
---------
(la 06-08-2018, Litera d) din Alineatul (9) , Articolul 4 a fost modificata de Punctul 13, Articolul I din LEGEA nr. 223 din 31 iulie 2018, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 676 din 03 august 2018)

...............
(11) La expirarea termenelor stabilite de prezenta ordonanta pentru proiectarea si executia lucrarilor de interventie, daca nu s-a procedat la realizarea proiectarii, respectiv la inceperea executiei lucrarilor de interventie, precum si la intocmirea documentatiilor cadastrale, aceste situatii vor fi constatate prin proces-verbal, intocmit de reprezentantul primarilor municipiilor si oraselor si, respectiv, al primarului general al municipiului Bucuresti.
(12) Autoritatile prevazute la alin. (11) vor constata prin proces-verbal orice impiedicare in desfasurarea ori continuarea lucrarilor de expertizare, de proiectare sau de executie.
(13) In temeiul proceselor-verbale prevazute la alin. (11) si (12), autoritatile administratiei publice locale vor proceda de indata la sanctionarea persoanelor vinovate de incalcarea obligatiilor stabilite de prezenta ordonanta cu amenda, luarea oricarei alte masuri prevazute de aceasta, inclusiv sesizarea instantelor de judecata, in vederea restrangerii folosintei spatiului locativ ori pentru evacuarea celor in cauza din imobilul supus lucrarilor de interventie.

Art. 5
(1) In vederea prevenirii unui potential dezastru provocat de cutremure, proprietarii si detinatorii cu orice titlu ai constructiilor supuse reglementarilor prezentei ordonante au obligatia de a permite intrarea in imobilele pe care le detin, pentru desfasurarea activitatilor de expertizare, efectuare a masuratorilor pentru intocmirea documentatiei cadastrale necesare inregistrarii imobilului in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, conform legislatiei speciale in materie de cadastru si publicitate imobiliara, proiectare sau de executie a lucrarilor de interventie a constructiilor sau a altor asemenea lucrari. In acest scop, persoanele respective vor fi instiintate cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceperea lucrarilor.
--------
(la 06-08-2018, Alineatul (1) din Articolul 5 a fost modificat de Punctul 16, Articolul I din LEGEA nr. 223 din 31 iulie 2018, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 676 din 03 august 2018 )
---------
(2) In caz de refuz, intrarea in orice incapere a constructiilor supuse lucrarilor necesare de expertizare, cadastrare, proiectare, executie sau a altor asemenea lucrari se va face cu autorizarea instantei judecatoresti, prin ordonanta presedintiala, potrivit dispozitiilor din Codul de procedura civila, data cu citarea partilor. Potrivit acelorasi dispozitii, daca este necesar, instanta judecatoreasca va putea dispune restrangerea folosintei incaperilor din constructiile supuse lucrarilor respective sau evacuarea, pe timpul desfasurarii lucrarilor de interventie a constructiilor in cauza, a persoanelor care nu au eliberat in termen spatiul detinut in constructiile supuse consolidarii. In cazul in care instanta dispune evacuarea, prevederile art. 4 alin. (8) lit. c) teza a doua sunt aplicabile.
--------
(la 06-08-2018, Alineatul (2) din Articolul 5 a fost modificat de Punctul 16, Articolul I din LEGEA nr. 223 din 31 iulie 2018, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 676 din 03 august 2018 )
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2018
-ELLA-, utilizator

Alte discuții în legătură

Expertiză pentru risc seismic Cccv Cccv 1.In cazul în care avem suspiciuni asupra cladirii in care locuim și solicitam expertiza , cine suportă cheltuielile ecpertizei 2.Suntem 2 proprietari ... (vezi toată discuția)
Obligatii primarie pentru cladirile din cateogriile de risc cutremur BX BX Pana in 1996 categoriile de urgenţă (U1-4) reprezentau prioritatea începerii lucrărilor de consolidare a clădirilor expertizate tehnic. Pentru fiecare ... (vezi toată discuția)
Bloc incadrat grad seismic u3 cristina_pop cristina_pop Buna ziua. Doresc sa vand un apartament ce se afla intr-un bloc incadrat la U3 grad seismic. Stiu ca nu este acceptat de banci pentru credit. Pot face o ... (vezi toată discuția)