avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum procedez dacă angajatorul nu plătește concediul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum procedez dacă angajatorul nu plătește concediul prenatal? La cine pot apela pentru a primi banii?

Revin cu o problema legata de plata concediului prenatal.Sotia mea este insarcinata si ar fi trebuit sa primeasca in data de 15 noiembrie salariul.Ea este in concediu de sarcina si lauzie din luna octombrie.In cazul in care angajatorul nu ii plateste concediul,ce ar trebui sa facem si la cine trebuie sa apelam???
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:26, 2 Decembrie 2018
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns.Incercam sa rezolvam amiabil problema si daca nu reusim,vom face o sesizare catre Casa de asigurari si de acolo se vor descurca ei.Ma intereseaza sa stiu totusi cum pot dovedi ca nu a platit concediul.Deja a trecut si a doua luna,sotia a nascut si a reusit sa recupereze 500lei de pe luna octombrie.Statul de plata,care nu a fost semnat de sotie reprezinta o dovada a neplatii???

Cornel Vasile a scris:

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

Dovada platii :
-semnatura dvs pe statutul de plata
- ordinul de plata , in cazul platii pe card.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua,din data de 1 aprilie am intrat în concediu prenatal, ... Anacostache Anacostache Bună ziua,din data de 1 aprilie am intrat în concediu prenatal, astăzi trebuia să incasez banii dar patronul mi-a spus că nu îmi dă nimic până nu ia ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Indianul Indianul Bună ziua , Am 3 luni la noul loc de muncă și trebuie să intru in concediul medical pentru a face fizioterapie Angajatorul a spus că nu-mi plătește ... (vezi toată discuția)
Bună seara, dacă nu am primit banii pe concediu medical, din ... Jaetel Jaetel Bună seara, dacă nu am primit banii pe concediu medical, din luna august, unde trebuie să fac sesizare. (vezi toată discuția)