avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Sunt in concediul de crestere a copilului. Stiu ca legea prevede ca persoana care beneficiaza de acest concediu primeste 85% din salariu. Tot 85% din salariu se primeste si in timpul concediului pre si post natal. Eu am vazut cum mi s-a calculat venitul in timpul concediului post-natal: s-au adunat veniturile nete din ultimele 12 luni si s-au impartit la 12. Presupun ca la fel se procedeaza si la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Intrebarea mea este: de ce am primit mai putin cu 200 RON in timpul concediului de crestere a copilului decat in timpul concediului post-natal atata timp cat veniturile erau aceleasi? Va rog mult sa ma lamuriti!!!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 13:04, 17 Noiembrie 2009
OUG 158/2005-Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare

Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12. Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Eu inteleg ce spune legea. Ceea ce nu inteleg este diferenta de suma. Adica 85% din salariul meu la locul de munca nu e tot una cu 85% din salariul meu la Ministerul Muncii?
Baza de calcul pentru prepost : ultimile 6 salarii BRUTE
Se imparte la 6, apoi se aplica procentul de 85% si se scad unele taxe (~63ron/luna).

Baza de calcul pentru indemnizatie : venitul NET pentru cele 12 luni anterioare nasterii copilului.
Se imparte la 12, apoi se aplica procentul de 85%.
Indemnizatia pentru CIC se calculeaza aplicand procentul de 85% asupara veniturilor din ultimele 12 luni inaintea nasterii copilului.
1. O explicatie ar fi faptul ca in aceste 12 luni intra si cele in care ati fost in concediu de maternitate, cand nu ati primit salariul intreg, baza de calcul pentru ele fiind indemnizatia de concediu ptr. perioada respectiva.

2. Ar mai putea fi si faptul ca in cele 6 luni baza de calcul a fost mai mare decat a iesit din 12 luni, poate ati avut salariul mai mic inainte.

Chiar daca ati fi avut in fiecare luna acelasi brut si acelasi net, 85% din brut este cu certitudine mai mare decat 85% din net.
Aceasta este explicatia diferentei dintre indemnizatia de pre-post si cea de CIC.

Alte discuții în legătură

Concediu pre si post-natal alexa1305 alexa1305 Buna ziua.As vrea sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pentru cele 126 de zile de concediu pre si post-natal, de asemenea si indemnizatia de maternitate de 2 ... (vezi toată discuția)
Calcul indmnizatie maternitate coraline coraline cum se calculeaza exact indemnizatia de concediu pre si post natal?As dori un exemplu cu un sarariu brut realizat de 1150 lei va rog! (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal si concediu prenatal ELENAGOGONEA ELENAGOGONEA Buna ziua , Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se calculeaza riscul maternal si concediul prenatal? din cate am citit riscul maternal este 75% ... (vezi toată discuția)