avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pentru o asociație de proprietari este perceput lunar ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pentru o asociație de proprietari este perceput lunar un Fond de Investiții despre care nu pot obține informații în privința gestionării. Care pot fi repercusiunile în cazul în care aș refuza să-l plătesc?

Buna ziua dragilor,
As avea nevoie daca se poate de cateva infromatii cu privire la HG1588 - Art. 17.
Pentru o asociatie de propietari este perceput lunar un Fond de Investitii .
Mentionez faptul ca acesta exista de 24 de luni. Asociatia nu imi poate da nicio informatie cu privire la cum au fost gestionati acesti bani, in ce au fost investiti, daca au fost investiti . Mai mult decat atat, cei de la departamentul de contabilitate imi spun ca nici ei nu au acces la aceste informatii deoarece asociatia nu beneficiaza ce un comitet executiv .
Ce se poate face in aceasta situatie ?Oare cu cine ar trebui sa iau legatura pentru a afla mai multe informatii ?
Care sunt oare repercursiunile in cazul in care as refuza sa platesc acest Fond de Investitii ? Mentionez faptul ca acum 2 ani am semnat o fisa in care imi exprimam acordul cu privire la acest fond de investiii insa singura problema e ca din ceea ce s-a promis, nu s-a facut.

Multumesc frumos,
Madalin
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: alexandru1990sm , utilizator 16:12, 23 Noiembrie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
''Asociatia nu imi poate da nicio informatie''....pai asociatia sa va spuna unde sunt.Trebuie sa fie intr-un cont sau sa se fi cheltuit pe ceva.Asociatia i-a incasat doar.Ce a facut cu ei?
Presupun ca este un fond de reparatii?
Daca este fond de reparatii,sunteti obligat sa-l platiti,dar si Asociatia este obligata sa informeze oamenii ce a facut cu banii.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2018
vali m, utilizator
Buna ziua Vali,
Multumesc frumos pentru mesaj.
Teoretic, in urma cu 2 ani am semnat o fisa in care imi dadeam acordul ca sunt ok cu plata acestei sume de 20 lei lunar, doar ca nu mi mai aduc aminte daca era mentionata acolo si o perioada anume sau nu [ voi cere o copie de la administratie ].
Este vorba de un Fond de Investitii. Prima data mi s-a zis ca se doreste marirea locului de joaca pentru copii, inlocuirea barierei cu un gard electric si serviciile de curatenie apoi dupa o perioada de timp mi s a zis ca de fapt se doreste achizitionarea unor rasteluri pentru biciclete si marirea locului de joaca [ deci se pare ca nimeni nu stie de ce strag acei bani ].
La Asociatie cand am intrebat pe ce perioada de timp vom aduna acesti bani, s-a dat din umeri si am fost trimis la departamentul de contabilitate. La contabilitate cand m am dus mi au zis ca ei nu au aceste informatii , nu stiu nimic, si ca Asociatia noastra nu dispune de un comitet executiv.
Mi se pare super aiurea pentru ca practic platim ceva dar nus stiu ce, pe ce perioada de timp, unde sunt banii, daca mai sunt, in ce s au investit :)) . Ideea principala este ca nu s au achizitionat nici rasteluri, nici locul de joaca nu s-a marit, nici curatenie nu este , administratia nu se implica absolut deloc , este un haos total si teoretic as vrea sa fac o reclamatie/ sesizare dar nu stiu care e procedura :S .
In conditiile in care asociatia ma trimite la contabiliate iar contabilitatea la administratie, ma duce cu gandul ca banii astia intra in buzunarul cuiva, Cred. Nu-s sigur.

Multumesc frumos ,
Madalin
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
As avea nevoie daca se poate de cateva infromatii cu privire la HG1588 - Art. 17.

Dispozitia mentionata de dv nu mai opereaza,a fost abrogata o data cu disp L nr 230/2007
Actualmente activitatea asociatiilor de proprietari este guvernata de disp L nr 196/2018 care contine inclusiv dispozitii de aplicare
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie,care in temeiul disp L nr 196/2018
Art.28. – (1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informaţi în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociaţiei, să solicite în scris şi să primească copii după orice document al acesteia.
Proprietarii care solicită copii după documentele asociaţiei de proprietari vor suporta costul de multiplicare al acestora.
(2) În vederea bunei informări a proprietarilor, asociaţia de proprietari amplasează la loc vizibil un avizier la care sunt afişate documente în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociatiei de proprietari şi, după caz, să o conteste în scris, în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestaţie în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4) În cazul în care preşedintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociaţiei de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv şi cenzorul/comisia de cenzori.În situaţia nesoluţionării sau a soluţionării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 de zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevăzute la art.10.

Buna ziua Ynocentta ,
Multumesc frumos pentru email .
Deci in principiu ar trebui sa iau legatura cu Presedintele Asociatiei...
Multumesc mult de tot pentru informatie :-)
O zi cat mai frumoasa, :-)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raporturile in cadrul asociatiei de sproprietari se deruleaza intre proprietari si reprezentantul legal al asociatiei de proprietari respectiv presedintele de asociatie
legiuitorul a prevazut ca in cazul in care presedintele de asociatie din varii motive nu da curs solicitarilor proprietarilor,acestia pot notifica oficial comitetul executiv si cenzorul/comisia de cenzori cu scopul facilitarii accesului la documentele asociatiei de proprietari

Alte discuții în legătură

Studii presedinte asociatie proprietari maryad maryad Ce studii trebuie sa aibe un presedinte de asociatie proprietari? Multumesc (vezi toată discuția)
Cum se aplica noua lege a asociatiilor de proprietari neranegrescu neranegrescu Legea nr. 34/2015 mai este valabila in conditiile noii legi? Nu de alta dar la noi NICIODATA nu s-a procedat la informarea proprietarilor, ba mai mult, la ... (vezi toată discuția)
Reparație acoperis Ada Monica Ada Monica Bună. Avem mare nevoie de un sfat. În timpul unei furtuni mari , acoperișul blocului a fost smuls. Trebuie reparat urgent . Mentionez ca e un bloc cu ... (vezi toată discuția)