Cum se opereaza absenta nemotivata in revisal daca in ROI/ CCM si CIM nu este prevăzută expres suspendarea CIM pt absenţă nemotivata? Si daca este obligatorie, care este perioada pentru care o faci?
Este adevărat că se dispune de angajator dar la cererea salariatului. Daca angajatorul nu are o cerere in acest sens de la salariat, nu poate dispune suspendarea contractului de muncă pentru acest motiv. Decizia cu privire la aceasta suspendare are mari șanse să fie anulată în instanță.
Un salariat care face cerere de suspendare a contractului pentru ca lipsește nemotivat este o absurditate.
Suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru absente al caror caracter nemotivat se va inregistra in registrul de evidenta a salariatilor pe baza deciziei angajatorului ce constituie temeiul inscrierilor in Revisal.
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Suspendarea cim la initiativa salariatului ar putea fi luata in calcul numai in condițiile din codul muncii, daca sunt prevazute in cim, ccm sau regulamentul intern, lucru putin probabil, absentele nemotivate intra in categoria abaterilor disciplinare si este greu de crezut ca un angajator ar incuraja indisciplina.
Calea cea mai simpla este ca angajatul sa solicite concediu fără plată pentru acoperirea zilelor nelucrate.
In ccm, cim și RI sunt prevazute drepturi si obligatii privind respectarea disciplinei muncii, si nu drepturi prin care angajatul sa evite sanctionarea.
Codul muncii prevede suspendarea contractului la inițiativa angajatorului și la inițiativa salariatului. Dacă veți citi cu atenție articolele din codul muncii mai sus menționate se poate observa că printre motivele de suspendare la inițiativa angajatorului nu exista cel pentru absente nemotivate.
Este adevărat că absentarea de la locul de munca poate constitui o abatere disciplinară, însă pentru a constata abaterea disciplinară nu suspenzi contractul pentru că nu ai temei legal sa faci asta, ci urmezi procedura de cercetare disciplinara prevăzută de lege.
Exista și practica judecătorească prin care instanțele au anulat deciziile de suspendare a contractului de muncă emise de angajator pentru absente nejustificate ale salariatului de la locul de munca.
Repet, dacă ai absente nemotivate ale salariatului, incepi procedura pentru sancționarea disciplinară, nu suspenzi contractul.
De asemenea, art. 52 alin. 1 lit. a Codul muncii, prin care se prevedea faptul că pe durata cercetării disciplinare angajatorul poate dispune suspendarea contractului de muncă a fost declarat neconstituțional. Deci, în caz de cercetare disciplinara pentru absente nemotivate nu se mai poate suspenda contractul pe durata cercetării disciplinare.