avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Boli profesionale
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Boli profesionale

Buna
Am lucrat in armata 6 ani in perioada asta am tras cu mai multe tipuri de arme fara nici o protectie inpotriva sunetului in urma caruia am o pierdere a auzului la ambele urechi la diferiti medici am fost intrebat daca sunt vanator ca doar asa se explica pierderea auzului in cauzul meu.
Intrebarea mea este daca pot cere despagubiri . Si am vreo sansa sa obtin ceva.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:43, 8 Februarie 2019
In cazul dvs., diminuarea auzului inregistrata ca boala profesionala, o prima conditie ar fi sa fiti inca angajat in armata. Medicii care au constatat diminuarea auzului si considera ca diminuarea se datoreaza zgomotului de la impuscaturi, in conditiile in care sunteti inca angajat in armata, pot sa completeze formularul BP1 pentru semnalare caz de boala profesionala, formular care se depune prin serviciul de medicina muncii din cadrul unitatii dvs. la DJSP.
Se dispune cercetarea cazului si daca sunt indeplinite conditiile legale prevazute de HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare se completeaza formularul BP2 de inregistrare si raportare caz de boala profesionala de catre unitatea unde sunteti angajat.
Din mesajul postat de dvs. inteleg insa ca nu mai sunteti cadru activ, caz in care cercetarea cazului de boala profesionala de catre medicul de medicina muncii din unitatea militara de care ati apartinut este tardiva.
Fara PV de cercetare BP si formularul BP2, o eventuala interventie a dvs. in instanta pentru despagubiri cred ca va avea putine sanse de castig. Este posibil chiar sa nu vi se primeasca actiunea in instanta.
In conditiile in care sunteti activ in armata si se declara boala profesionala/ se intocmeste formularul BP2, puteti beneficia de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP puteti beneficia de prevederile
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Dupa stiinta mea, in poligoanele de tragere, militarii utilizeaza casti de protectie sau dopuri filetate care se pun pe/ in urechi.
Am hipoacuzie bilaterala și lucrez in armată am boala profesionala vreau să știu și eu cu ce mă ajută boala profesionala că eu am pierdere 60 la sută din auz
Trebuia sa deschideti o discutie noua.
Auzul nu vi-l poate reda. Beneficiati de prestatii si servicii prevazute la art.18 mentionat in mesajul de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sănătatea în munca BanuMarius BanuMarius M-am imbolnavit la actualul loc de munca,vor ca eu sa plec.cum pot sa ma apăr? (vezi toată discuția)
Boala profesionala Alexandra Popescu. Alexandra Popescu. Buna ziua, Care este responsabilitatea angajatorului in momentul in care primeste un concediu medical cu cod 04 Boala profesionala? Precizez ca angajatul ... (vezi toată discuția)
Concediu pt incapacitate temporara de munca katylazin katylazin am o boala da plamani obstuctiva cronica [BPOC] lucrez la o firma de confectii la calcat cu aburi, va rog frumos sa-mi spuneti daca am dreptul la concediu ... (vezi toată discuția)