avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Doresc să cumpăr un imobil de la dezvoltator prin ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Doresc să cumpăr un imobil de la dezvoltator prin programul Prima casă, dar mi se impune un anumit evaluator. Pot trece peste această procedură?

Buna ziua.
Din cate am inteles, atunci cand doresti sa faci un credit de tip "Prima casa / ipotecar" etc... banca trimite un evaluator / constatator pentru a valida pretul unui imobil pentru a nu fi vandut la suprapret pe baza unor anumite criterii. Atunci cand soliciti acest lucru, banca trimite un evaluator din cei disponibili, aleator, adica nu se stie cineva va prelua cazul, tocmai pentru o mai buna transparenta si obiectivitate, care pana la urma este si in beneficiul viitorului cumparator deoarece evaluatorul are acces la mai multe informatii decat ai avea tu ca persoana fizica; informatii care te pot face sa renunti chiar la a cumpara imobilul in cauza.
Situatia mea. Am ajuns la o intelegere verbala si discutam detaliile procedurii de plata avans, evaluare, creditare etc. Agentul imi spune ca "pentru a se misca lucrurile mai repede" imi ofera o persoana de contact de la banca X care va trimite unicul evaluator cu care lucreaza dezvoltatorul, pentru ca "el stie situatia blocului". Acest lucru nu mi se pare in regula. Evaluatorul trebuie sa fie obiectiv, strain de "situatia" blocului, tocmai ca sa-mi ofere informatii , repet, obiective. Nu cineva al lor, un evaluator care sa "stie" situatia. Cum vi se pare acest lucru si credeti ca este posibil? Adica .. pot trece peste procedura bancii de a trimite un evaluator "aleatoriu" si sa ma trezesc cu evaluatorul lor exclusiv, as putea spune, de-al casei? Si daca da, se poate acest lucru, consider ca este o problema si as dori sa renunt. Adica una este sa-mi recomande pe cineva pentru a rezolva actele mai repede, alta este sa-mi impuna un unic evaluator.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 08:42, 6 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Banca este singura in masura sa desemneze evaluatorul si va tine cont numai de raportul de evaluare intocmit de acesta. Pentru credit dvs. contactati direct banca, nu prin agentul care va vinde imobilul.
Agentul poate specula in ideea de a o obtine un procent consistent din tranzatia de vanzare-cumparare.
Pe langa procentul pe care-l poate obtine agenul lor, ma gandesc si ca poate sunt probleme ascunse de catre dezvoltator, fapt pentru care imi impune un evaluator, mai ales in ideea ca mi s-a spus destul de direct ca "acela cunoaste situatia blocului". Deci presupu ca evaluarea se va face din pix, fara nici o expertiza reala si obiectiva.

Sa inteleg ca daca-mi impune sa lucrez cu un sediu bancar / oficiu / evaluator anume, ceva nu este in regula si cel mai bine renunt, daca nu vor sa-mi permita sa merg pe cont propriu la banca.

Multumesc pentru raspuns!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu inteleg ce vreti sa spuneti, citez: "... Sa inteleg ca daca-mi impune sa lucrez cu un sediu bancar / oficiu / evaluator anume, ceva nu este in regula si cel mai bine renunt, daca nu vor sa-mi permita sa merg pe cont propriu la banca."
Cum sa va impuna cineva, ceva, pe banii dvs. ? Mergeti direct la banca pe care o aveti dvs. in vedere, daca doriti o abordare corecta. Nu este treaba agentului de vanzare sa se implice in evaluarea imobilului pentru ca dvs. sa primiti un imprumut de la banca.
Poate nu am fost destul de clar, imi pare rau. Sa.mi impuna in ideea ca daca nu le accept termenii (si anume sa merg la agentul lor) sa nu doreasca sa incheiem tranzactia. Imobilul lor, regulile lor. Stiu eu ce o fi in capul lor? Agentul de vanzari a spus destul de direct, ca dezvoltatorul lucreaza exclusiv cu un evaluator; deci ma astept la orice din partea lor. Aflu zilele astea daca sunt dispusi sa dea curs vanzarii in termeni obiectivi, neutri si firesti.
Si inca o intrebare daca se poate.
Cum pot afla detalii si informatii despre un imobil / constructor / starea unui complex?
Informatii de tot felul, litigii, situatii legale, procese, plan urbanistic, gradul de risc seisimic .. etc

Ma refer, cum pot afla pe cont propriu, fara sa-i cer un teanc de documente, si sa inceapa sa-mi faca vant ca am prea multe pretentii. Sa fac un research personal, intr-o baza de date oficiala ceva?

In afara de acea carte funciara contracost, 20 de lei, ce as mai putea obtine? (CF este utila?)

Alte discuții în legătură

Reziliere antecontract prima casa, recuperare avans grgmrnsc grgmrnsc Buna ziua! As avea nevoie de un sfat. De curand am inceput demersurile catre un apartament de 3 camere situat pe strada Popesti Vest intre statiile de ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare apart in bloc nou Radu334 Radu334 Buna ziua In contractul de vanzare cumparare a unui imobil in bloc nou, am primit urmatoarea clauza, care e formulata ceva de genu (nu stiu daca pot posta ... (vezi toată discuția)
Renuntare beneficii de discutiune si diviziune alex_u_64 alex_u_64 Salutare, Am semnat un antecontract pentru cumpararea unui apartament grevat de un drept de ipoteca(grevat inclusiv cu interdictii de instrainare si ... (vezi toată discuția)