avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Minor atins de oglindă în timp ce mergea pe ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Minor atins de oglindă în timp ce mergea pe carosabil, permis reținut din cauza neanunțării incidentului și a unui pahar de vin băut ulterior, acasă. E normal ce mi s-a întâmplat?

Mergeam normal pe carosabil iar in fata era un grup de trei elevi care mergeau paralel pe partea carosabila, am claxonat si nu s-a ferit nici unu m-am incadrat sa-i depasesc fără probleme iar când am ajuns lângă ei nu-mi explic ce s-a întâmplat dar fata dinspre mine a făcut o miscare brusca si mi-a lovit oglinda cu mana si mi-a spart oglinda fata nu a patit nimic doar s-a speriat. La vreo 2 ore dupa ce am ajuns acasă am luat masa am servit un pahar de vin. La 2:15 dupa ce am ajuns acasă a venit un echipaj de politie cu mama pietonului spunând ca iam lovit fata si am bruscato( eu nu am coborât din masina) mi sa pus fiola si am mers sa dau declaratie la sediul politiei mama victimei si-a retras declaratia văzând ca fica ei era vinovata. Eu m-am ales cu permisul confiscat pt ca aveam 0,19mg de alcool pur in aerul expirat. Si acuzat ca nu am sunat eu la polite sa anunt ,,.incidentul". La ora 15:45 a avut loc accidentul, la15:50 am ajuns acasă, la 18:00 am servit un pahar de vin si la 18:10 a venit politia sa-mi puna fiola si mi-au luat si probe biologice. Este normal sa imi suspende permusu pt ca am băut dupa ce am ajuns acasă??
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 22:37, 1 Decembrie 2018
Trebuia chemata politia atunci...si mai trebuia sa cereti daune mamei pentru oglinda sparta, eu asa as fi procedat in cazul asta...
Acum va trebui sa dovediti ca ati baut acel pahar de vin dupa ce ati ajuns acasa..., e ca in bancul acela cand se lovesc doi cetateni si doamna scoate sticla de vin din portbagaj, care prin minune a ramas intacta, pentru a sarbatori ca nu au patit nimic,si bea doar cetateanul, doamna asteapta sa vina politia...
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
Ionut.ion, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Situatia dvs este mai complicata decat credeti. Chiar daca persoana vatamata nu depune plangere sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa, o sa fiti acuzat de parasirea locului accidentului, infractiune care se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
Trebuia la momentul accidentului sa chemati politia la fata locului.
Faptul ca ati consumat bauturi alcoolice agraveaza situatia dvs. Va recomand sa va asigurati apararea.
ART. 338 c.p.
Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia
(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

ART. 78*) OUG 195/2002
(1) Conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, instructorului auto atestat care se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorului autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere sau pentru oricare dintre categoriile acestuia, implicaţi într-un accident de circulaţie, le este interzis consumul de alcool sau de substanţe psihoactive după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.
(2) În situaţia în care nu sunt respectate dispoziţiile alin. (1), se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflectă starea conducătorului, a instructorului auto sau a examinatorului respectiv în momentul producerii accidentului.

Eu mergeam regulamentar victima as)a învârtit brusc când am ajuns lângă ea si nu a părut nimic a refuzat sa meargă la spital pt control medical si si-a retras reclamatia iar eu tot fără permis am ramas
Ultima modificare: Vineri, 30 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cum v.a spus si domnul avocat, trebuia anuntata politia atunci, chiar daca fata pleca fara sa spuna ceva pe moment... Uitati ca a spus acasa si...s.a ajuns aici...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atata vreme cât accidentul nu s-a soldat cu victime ( nu există plângere sau vreun cml ) ci doar cu pagube materiale, puteati părăsi locul accidentului, având doar obligația de a anunța in 24 de ore accidentul la politie.
Cât privește consumul de băuturi alcoolice pt ca inteleg ca doar pt asta a-ți fost sanctionat si in nici un caz pt parasirea locului faptei, puteți contesta în instanță sau puteți susține examenul pt a va fi inapoiat permisul după 30 de zile ca sa nu stați pieton 3 luni.
Succesuri pt dumneavoastră iar pt domnul avocat spor la studiat legislația rutieră ;)

Alte discuții în legătură

Discutie juridica - parasirea locului accidentului nikolino nikolino Buna ziua.Pe data de 21.02.2017 circulam cu masina pe un DN si un cetatean in stare de ebrietate ce venea pe carosabil pe partea dreapta a directiei mele de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victima si parasirea locului accidentului Vlad26 Vlad26 Buna ziua am si eu un caz din data de 23.02.2014 , accident rutier cu victima si parasirea locului accidentului. Accidentul sa produs seara in jurul orei 19:30 ... (vezi toată discuția)
Am fost implicat într-un accident de circulație dar am plecat înainte de sosirea poliției. m-am împăcat cu victima, ce mi se poate întâmpla? ContSters469787 ContSters469787 Buna ziua am fost implicat intr-un accident de circulatie pe carosabil era zapada afara ningea vizibilitate redusa un autoturism era stationat pe carosabil ... (vezi toată discuția)