As dori o lamurire legata de urmatorul caz:
Sotul meu a fost diponibilizat pe motiv de resturcturare post . In ultimul an a mai avut 3 luni de somaj impus de firma ( 8 zile fara plata si restul de zile din luna platite 75%; timp de trei luni).Intrebarea este urmatoarea: Va beneficia de somaj la sfarsitul perioadei de preaviz ?
Va multumesc!
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa aiba lucrate 12 luni in ultimele 24 de luni, nu neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator.
2. Cele trei luni de somaj nu sunt asimilate perioadei lucrate. Se iau alte trei luni dinainte de cele de somaj.
O rectificare.
In cazul expus e vorba de cate 8 zile fara plata si restul zilelor din luna de somaj tehnic (intrerupere activitate cu aplicarea legii oug28/2009, platit de angajator cu 75%)
zilele de concediu fara plata nu contsituioe stagiu de cotizare pentru acordarea somajului.
Dar, zilele de somaj tehnic constituie stagiu de cotizare pt acordarea indemnizatiei de somaj,
Acest lucru este stailit in OUG 28/2009 art 2:
(1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 � Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(4) Pentru perioada prevazuta la alin. (1) salariatii isi pastreaza calitatea de asigurat.
(5) Pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Somaj tehnic
gabita2000
Buna ziua,
As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu?
Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj
amaiana
Buna ziua.Va rog sa- mi spuneti daca perioada de somaj tehnic-O.G.28/2009 se trece in adeverinta de somaj ca perioada cu contr.m-ca suspendat ... (vezi toată discuția)