avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detașare refuzată în sistemul medical fără nici o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detașare refuzată în sistemul medical fără nici o motivare oficială

Bună ziua,

Este dat următoarea situație:
Soția este medic rezident făcând a doua specialitate, cu detașare din centrul din Oradea, în centrul universitar Tg-Mureș, A început specializare anul trecut, și cum locul meu de muncă e în Tg-Mureș, pentru primul an a cerut și sa și aprobat detașarea ei în Tg-Mureș pe motivul: soţ cu loc de muncă în centrul universitar solicitat.

Comform regulamentului de detașări al Ministerului Sănătății detașarea e valabilă până la un an. Regulamentul se poate citi aici.

Deci momentan după reînnoirea dosarului de detașare în centrul din Oradea totul a decurs lin, au semnat toate documentele necesare. Însă în ultimul pas la centrul primitor ( în Tg-Mureș) rectorul universității a refuzat să semneze documentul de primire invocând un motiv foarte abstract cum că sa dat un telefon de la ministerul sănătății comform căreia din 2019 nu se mai acordă detașări pe nici un motiv.

Menționez că după multe ore de cercetări, nu am găsit nici o regulă sau lege care să afirme acest lucru prin ordine sau schimbări de regulament ale ministerului sănătății. Mai mult comform procedurii oficiale actuale al universității pentru aceste cazuri acest procedeu este în continuare valabilă.
În procedeul universității se invoacă următoarele legi:

6.2. Legislaţie primară:
- Ordinul nr.1141/2007, cu modificările și completările ulterioare, privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidenţiat în specialităţile prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală
- Ordonanța Guvernului nr 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, cu modificările și completările ulterioare.
6.3. Legislaţie secundară:
- Ordinul 600/2018 privind privind aprobarea Codului controlului intern managerial al entităților publice
- O.U.G. nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, cu modificările și completările ulterioare.

Am cercetat acestea și pe niciuna nu am găsit modificări recente care să afirmă motivul refuzării.

1. Întrebarea mea ar fii că în acest caz care ar fii procedura legală de a obține o poziție oficială în acest sens de la oricare organ participant în acest proces de aprobare? Pentrucă și la universitate și la M.S. ni sa zis verbal doar că nu se poate, fără nici o referință la o lege sau regulament care să precizeze aceste fapte.

2. Am omis vreo modificare de lege și/sau regulament din partea M.S. care precizează faptul verbal comunicat de către conducerea universității?

Mi se pare imposibil să se refuze orice tip de detașare neținând cont de motiv.

Sper că am putut să fiu destul de clar, mulțumesc pentru răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:00, 29 Noiembrie 2018
Incercati sa obtineti un raspuns scris , nu verbal.

Depuneti o petitie la M.S. si asteptati sa vi se comunice raspunsul (termen 30/45 de zile de la inregistrare) ... daca nu va raspuns, promovati o actiune in contencios administrativ.
Mulțumesc pt răspuns. Această petiție se depune personal la sediul ministerului? Din câte am văzut există și o platformă electronică pentru petiții insă nu sunt sigur dacă aceasta se înregistrează la fel ca un document fizic.
Cel mai bine este s-o depuneti la sediul ministerului ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract munca perioada determinata Alin_R Alin_R Buna ziua.Sunt medic rezident avand contract de munca pe perioada determinata.Cf ordinului comun MSP si MECTS nr 1141/1386/2007 privind modul de organizare al ... (vezi toată discuția)
Validare studii 'spiru haret' daniada daniada Buna ziua. Am terminat cursurile Facultatii de Limba si Literatura Romana - Univ. Spiru Haret, in 2008, la ID, cu anul de inscriere la Universitate - 2004, ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, dacă sunt rezident farmacist și am câștigat și ... UElena UElena Bună ziua, dacă sunt rezident farmacist și am câștigat și un post la ANM de inspector, trebuie să renunț la rezidențial? (vezi toată discuția)